Nijemci bivšeg direktora HEP-a prijavili USKOK-u

Crna kronika
28.04.2013 10:05
B.Ž.
Vjetroelektrana kod Šibenika (arhiva NL)
Vjetroelektrana kod Šibenika (arhiva NL)
Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta 14. ožujka ove godine primio je kaznenu prijavu protiv bivšeg HEP-ovog direktora Sektora za strategiju, investicije i korporativni razvoj Ante Ćurkovića, ali i protiv njegove obitelji - sina Tomislava Ćurkovića, supruge Jelene Ćurković, kćeri Ane Ćurković Ćurić, zeta Iljka Ćurića te Vladimira Matjačića, doznaje portal Energetika-net.
Antu Ćurkovića kaznenom prijavom USKOK-u sumnjiči se da je kao HEP-ov direktor sebi i tvrtkama koje su u njegovom vlasništvu, ili vlasništvu njegove uže obitelji, pribavio nepripadnu financijsku korist iskoristivši svoj položaj i ovlasti te da je osigurao dobivanje prethodnih elektroenergetskih suglasnosti (PEES) za vjetroelektrane na području Hrvatske u projektima vrijednim 201,2 milijuna eura.
Projekti koji su imali te suglasnosti mogli su računati na uvrštavanje na listu proizvodnih pogona čiju energiju će operator energetskog tržišta (HROTE) otkupiti i platiti pa se može reći da je riječ o dobivanju svojevrsne koncesije.
Ćurković je 30. rujna 2009. otišao iz HEP-a, a od 7. rujna 2011. član je Nadzornog odbora Dalekovoda, piše ovaj portal. U prijavi USKOK-u navodi se da je Ćurković kao glavni u HEP-u za strategiju, investicije i razvoj, raspolagao svim razvojnim podacima te tvrtke o najboljim lokacijama vjetropolja, što je iskoristio za sebe, odnosno tvrtke koje su osnovali on ili članovi njegove obitelji.
Ostalih petero prijavljenih u to su umiješani kao osnivači ili vlasnici velike mreže tvrtki kroz koje su vjetroenergetski projekti realizirani. Svih šestero prijavljeni su pak zbog sumnje da su počinili kaznena djela protiv službene dužnosti - zloporabu obavljanja dužnosti državne vlasti, odnosno nezakonitog pogodovanja, djela za koja je predviđena zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.
USKOK nije Energetici-net, sukladno zakonu, mogao potvrditi primitak kaznene prijave kao ni pokretanje postupka, dok je Ante Ćurković u telefonskom razgovoru kazao da o kaznenoj prijavi ne zna ništa. Prijavu je podnijela, doznaje portal, njemačka tvrtka MCI iz Hamburga, koja je zatim o cijelom slučaju informirala i monitoring komisiju Europske unije.
"Ne optužujemo nikog, ali smatramo da postoji osnovana sumnja o kojoj sve ptičice u Hrvatskoj pjevaju već pet godina, i koju bi vrijedilo provjeriti", kazao je Michael Hermann iz MCI-ja za Energetika-net. (B. MRVOŠ PAVIĆ)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti