Nesportsko ponašanje i udarci ispod pojasa u Sportskoj zajednici Grada Poreča

Sport
03.01.2013 06:00
D. Požarić
Ilustracija: wordpress.com
Ilustracija: wordpress.com
Budući da je na nedavnoj izbornoj skupštini Sportske zajednice grada Poreča već po treći put izabran za šefa porečkog sporta, izgleda da se u slučaju Milana Markežića radi o izuzetno sposobnom sportskom djelatniku. Jer, i ove je godine 16 od 17 članova Skupštine prisutnih na izbornoj sjednici 21. prosinca glasalo za njegov treći uzastopni mandat, a suzdržan je bio samo Miroslav Vranić , predsjednik Udruge kineziologa, dok 4 člana Skupštine nisu prisustvovala sjednici.
Nije joj također prisustvovao nijedan od dvojice gradskih novinara koji prate porečki sport ( Kristijan Klarić iz Glasa Istre i moja malenkost, autor ovih redaka), a o razlozima nedolaska ćemo malo kasnije u tekstu.
Novi-stari predsjednik SZGP je, dakle, Milan Markežić i to mu je već treći mandat, a protukandidata nije imao, kao ni na jednom od dosadašnjih izbora.
Na Markežićev je prijedlog za dopredsjednika izabran Darko Požarić (RK "Poreč"), a u Izvršni odbor Vjera Mušković (ŽKK "Istra"), Alfredo Mendiković (JK "Horizont"), Luciano Daris (BK "Istra") te Denis Živolić (Mačevalački klub "Špada").
Sedmog je člana prema statutu predložio gradonačelnik, pa je to mjesto pripalo dogradonačelnici Nataši Basanić Čuš .
Ne možemo ne primijetiti da je svoje mjesto u skupštini u odnosu na raniji saziv izgubio Jadran Tintor , predsjednik Odbojkaškog kluba Poreč, jednog od najtrofejnijih porečkih sportskih kolektiva proteklih godina, dok je novi član skupštine postao Denis Živolić , predsjednik najmlađeg porečkog kluba osnovanog u veljači 2012. i člana porečke sportske obitelji od prošle godine. MK Špada je, podsjetimo, u kratkom vremenu postojanja poprilično radio na promociji tog kod nas nepoznatog sporta, na prvenstvu u Karlovcu dobio državnu viceprvakinju u kategoriji mača (seniorka Rozalija Majdenić ) te organizirao juniorsko i kadetsko europsko prvenstvo, dok ove godine priprema svjetsko.

U čemu je problem?

Kao što je napomenuto na početku ovog teksta, predstavnici porečke sportske obitelji očigledno su više nego zadovoljni načinom na koji Milan Markežić vodi Sportsku zajednicu, jer ga inače ne bi tri mandata za redom birali, ili bi se barem neki nezadovoljnik javio kao njegov protukandidat.
Slušali smo tako mi, novinari, žalbe predstavnika klubova kako jedini kandidat nije predstavio nikakav program rada. No, nitko se protiv toga nije javno pobunio, pa ispada da mu program nije bio ni potreban. Osobno poznajem jednog porečkog sportskog asa koji je imao program i sponzore, predstavio ih solidnom broju predstavnika sportskih klubova. No, kad sam ga upitao hoće li se kandidirati, rekao mi je:"Dražene, zašto da se kandidiram? Tu se ništa ne može promijeniti", dok mi je jedan od vrsnih poznavatelja sportskih prilika u Poreču rekao kako Sportska zajednica funkcionira na način da svaki predstavnik kluba koji želi ostvariti prava (koja mu ionako pripadaju!) mora bez rezervi podržati rad predsjednika.
Posljednji koji se nešto "kao" pobunio bio je Jadran Tintor iz OK Poreč. No, uzalud mu vrhunski rezultati kluba i plasman u rovinjski "Final four", jer u porečkom sportu izgleda više nego ikad vrijedi ona "ne talasaj, pa ćeš dobiti mrvice."

Kako SZGP funkcionira sa "dosadnim novinarima"?

Odgovor na gornje pitanje ilustrirat ćemo vam uz pomoć nekoliko informacija.
Dopis sa pet legitimnih novinarskih pitanja poslali smo 18. prosinca na adresu e-pošte Sportske zajednice grada Poreča. Dva dana kasnije stigla je potvrda o tome da je dopis pročitan, ali do 27. prosinca nismo primili odgovor, pa smo poslali požurnicu. Odgovor na požurnicu stigao je 31. prosinca, a poslao ga je tajnik zajednice Franko Buda . Obavijestio nas je o tome da su predsjednik i zamjenik osobe ovlaštene za davanje izjava te im je on prenio naša pitanja, što je vrlo korektno i po propisima. No, ono što nije korektno jest da će službeni odgovor biti poslat nakon sljedeće sjednice Izvršnog odbora na kojoj će se o našim pitanjima diskutirati!
Bahato, zar ne? Gospodari porečkog sporta misle kako se Zakon o pravu na pristup informacijama ne odnosi na njihovu organizaciju.
A evo što smo ih pitali.

Nove web stranice Sportske zajednice

Zanimalo nas je kakvim su postupkom nabave naručene i izrađene nove web stranice Sportske zajednice, tko ih je izradio i kolika im je cijena. Jer, vijest o tome nigdje nije objavljena, a neslužbeno smo iz Grada Poreča doznali kako o tome nemaju pojma. Zvali smo neke porečke tvrtke koje se bave web razvojem, ali nismo čuli da je bilo ikakvog pozivnog natječaja. Osim toga, želimo znati je li posao naručen kod tvrtke koja doprinose iz plaća radnika plaćaju Gradu Poreču ili nekom drugom hrvatskom (ili stranom) gradu ili općini. Zbog toga od Sportske zajednice očekujemo brz i točan odgovor na postavljena pitanja. (Usput, na tim je web stranicama i danas, gotovo dva tjedna nakon izborne sjednice i dalje stari sastav izvršnog i nadzornog odbora).

Što sa narudžbom prijevoza za sportaše?

Nazvali smo neke sportske djelatnike (predsjednika OK Poreč Jadrana Tintora, sportskog direktora RK Poreč Aleksandra Beakovića ) te ih pitali znaju li štogod o novim web stranicama i dobili niječan odgovor. Kad smo ih pitali kako ubuduće misle naručivati prijevoz sportaša, ostali su pomalo začuđeni činjenicom da link na web stranicu sa formularom  više ne radi, a nitko ih o promjenama nije obavijestio. Nisu znali odgovoriti ni na pitanje kako će ubuduće naručivati autobusni odnosno kombi prijevoz svojih sportaša.

Zašto djeca u dvorani na Žatiki treniraju u jaknama i kapuljačama?

Zanimalo nas je, potom, je li točna informacija da se u sportskoj dvorani na Žatiki trenira bez grijanja, je li gorivo nabavljeno i kad, a ako nije, kad će biti. Na prvo nam pitanje nije potreban odgovor jer smo tu informaciju dobili od roditelja malih sportaša koji treniraju u jaknama sa kapuljačama, na temperaturama u dvorani koje su nekad niže od vanjske. No, po zakonu sve odgovore moramo dobiti.

Ignoriranje porečkih odbojkašica

Široj javnosti nije poznata priča o tome kako je bivši-sadašnji predsjednik Sportske zajednice Milan Markežić u potpunosti ignorirao zamolbu Odbojkaškog kluba da izbornu sjednicu pomakne za sat-dva unatrag ili unaprijed. Predsjednik kluba Tintor je, naime, 3. prosinca prošle godine, kad je dobio raspored igranja finala hrvatskog kupa u Rovinju, poslao Markežiću pismenu zamolbu za pomicanje satnice. No, odgovor nije primio, a Markežić mu je nakon telefonskog poziva odbio učiniti taj pjacer.
Zato smo od predsjednika sportske zajednice zatražili službeno očitovanje na dopis Odbojkaškog kluba Poreč od 18. prosinca. Pitali smo ga zbog čega odbojkašicama nije izašao u susret i pomaknuo termin Skupštine, a tražili smo i očitovanje o tome je li istina da u izviješću za aktualno mandatno razdoblje nisu spomenuti sportski rezultati porečkih rukometaša i odbojkašica.
Dopis Odbojkaškog kluba Poreč Milanu Markežiću do danas nismo objavljivali zbog očekivanja da ćemo u razumnom roku primiti njegovo očitovanje. No, kako ga primili nismo, objavljujemo informacije koje imamo.
Preuzimanje: [dok1]
Da vam ne ostanemo dužni odgovor na pitanje sa početka ovog teksta o tome zašto novinari nisu prisustvovali sjednici Sportske zajednice: bili su u Rovinju na utakmicama finala Hrvatskog kupa na kojem su porečke odbojkašice, iako nisu uspjele osvojiti odličje, ispisivale povijest porečkog sporta. Bili su tamo gdje se očekivalo da će biti i predsjednik i ostali članovi Skupštine Sportske zajednice, kao i gradonačelnik, predsjednik Gradskog vijeća i drugi političari. Bili su tamo zajedno sa velikim brojem porečkih ljubitelja sporta koji su na tribinama činili najglasniju navijačku skupinu. Oba dana.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti