Nenad Fečec i Ivo Pahljina županijski pobjednici u rapid šahu, Porečani najbrojniji

Sport
28.05.2018 10:04
D. Požarić
1
1
Omladinski dom u Peroju i ove je godine bio domaćin pojedinačnim šahovskim rapid prvenstvima Istarske županije igranim u dvije skupine, za seniore i mlade (kadete) do 16 godina. Ukupno ih je nastupilo 58 iz 10 klubova - ponovno najbrojniji bio je ŠK Vladimir Gortan Poreč s 14 igrača, zatim ŠK Uljanik Pula s devet, ŠK Vodnjan i ŠK Pula s osam i ŠK Batana Rovinj sa sedam igrača.
Na rapid prvenstvu za seniore nastupila su 43 igrača, a kod mladih 13 kadeta i dvije kadetkinje. Nakon devet odigranih kola u seniorskoj konkurenciji pobijedio je GM Nenad Ferčec iz Pule sa 7½ bodova i tako ponovio prošlogodišnji uspjeh. Upisao je šest pobjeda i tri remija. Cijelo prvenstvo igrao je sigurno i na kraju s pola boda prednosti pred klupskim kolegom, IM Miroslavom Žufićem, osvojio prvo mjesto. IM Miroslav Žufić upisao je jedan remi više od pobjednika i zauzeo drugo mjesto. Treći je odlični MK Nikola Vuković iz Vodnjana sa 6½ bodova. Završio je turnir bez poraza i popravio rejting za +30 bodova. Četvrti je MK Roberto Jurman iz Rovinja s istim brojem bodova kao i Vuković, ali dosta lošijim dodatnim kriterijima.
Na diobi petog mjesta našla su se četvorica igrača s po šest osvojenih bodova pa su dodatni kriteriji kreirali ukupni poredak. Tako je MK Ante Ikica iz Poreča peti, Zdravko Crnković iz Rovinja šesti, MK Enrico Ghersinich iz Poreča sedmi, a FM Adriano Voscilla iz ŠK Pula osmi. Dalje slijede MK Duško Srdić, Zoran Račić, FM Josip Bulić, MK Boris Grbac, Pjerino Jurman i Krešimir Kvaternik s 5½ bodova i drugi.
Kod mladih prvo mjesto osvojio je Ivo Pahljina iz ŠK Pula s osam bodova. Upisao je osam pobjeda i jedan poraz te zasluženo osvojio naslov najboljeg. Drugi je Niko Peruško iz Pule s istim brojem bodova, ali lošijim dodatnim kriterijima. Na diobi trećeg mjesta našli su se Janko Soklić, ŠK Pula, i Bartol Pekica, ŠK Vodnjan, s po šest osvojenih bodova. Dodatni kriteriji prevagnuli su na stranu Soklića, kojem je pripalo treće, a Pekici četvrto mjesto. Zanimljivo da je obojici ovo bio prvi nastup na županijskom nivou u rapidu i da se ga odradili više nego odlično. Dalje slijede Carlo Ghersinich, Vito Božović, Eros Nicholas Bestulić i Danijel Kocijan, David Fiškuš, svi iz Poreča, potom Patrik Močibob iz Rovinja i drugi.
Prije proglašenja pobjednika Šahovski savez Istarske županije uručio je zahvalnice petorici šahista za nesebičan doprinos u razvoju šaha u Istri za više od 70 godina. Zahvalnicama su nagrađeni Slobodan Pilepić, ŠK Labin, Milan Milanović i Josip Nadenić, ŠK Uljanik, te Ivan Banković i Anton Ferlin, ŠK Vodnjan. Zahvalnice nagrađenima uručio je predsjednik ŠSIŽ Igor Milovac, a u ime nagrađenih Josip Nadenić se obratio cijelom skupu i zahvalio na dodijeljenom priznanju. Po trojica prvoplasiranih na prvenstvima nagrađeni su peharima, novčanim nagradama seniori, a šahovskom literaturom i slatkim poklonima mladi. Medaljama su nagrađeni u kategorijama kod seniora FM Adriano Voscilla, ŠK Pula, za najuspješnijeg igrača starijeg od 60 godina, MK Milan Marčeta, ŠK Uljanik, za najuspješnijeg igrača starijeg od 70 godina i Ivan Banković, ŠK Vodnjan, za najuspješnijeg igrača starijeg od 80 godina.
Medaljom za najstarijeg sudionika prvenstva nagrađen je Milan Milanović, ŠK Uljanik. Kod mladih nagrađeni su najuspješniji po kategorijama: Danijel Kocijan i Lara Poropat Luk iz Poreča do 10 godina, Bartol Pekica iz Vodnjana do 12 godina, zatim Lara Poropat Luk je najmlađa kadetkinja i najuspješnija šahistkinja prvenstva. Juraj Kvaternik iz ŠK Delnice nagrađen je medaljom za najmlađeg kadeta prvenstva. (dp)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti