Nemet: Ministarstvo turizma ignorira turističke vodiče!

Istra
18.03.2021 16:50
D. Požarić
Katarina Nemet
Katarina Nemet
ZAGREB – Danas je u saborskoj raspravi o izmjenama i dopunama Zakona o pružanju usluga u turizmu sudjelovala zastupnica Katarina Nemet i upozorila da predložene izmjene i dopune zakona ne rješavaju ključni problem za kojeg se očekivalo da će biti riješen, a to je da se napokon kvalitetno, stručno i pravedno, zakonski uredi pružanje usluga turističkih vodiča.
- Već su na nacrt prijedloga ovoga Zakona tijekom e–savjetovanja pristigle brojne primjedbe stručne javnosti i udruženja turističkih vodiča, što dovoljno govori o tome da Ministarstvo turizma i sporta prilikom pisanja zakona nije uzelo u obzir mišljenja i argumente struke, a upravo struka mora biti temelj donošenja svakog zakona, pa tako i ovog. Po riječima predstavnika turističkih vodiča koji su nam se kao saborskim zastupnicima obratili, time je narušeno i ono malo povjerenja koje je postojalo između njih i resornog ministarstva, navela je Nemet i podsjetila da su, potaknuti ovakvim nedopustivim ignoriranjem turističkih vodiča od strane države, Istarska županija i devet istarskih gradova još početkom veljače pružili punu podršku turističkim vodičima i njihovim primjedbama na predloženi zakon.
- Upravo su ljudi koji rade u turizmu oni koji imaju neprocjenjivu važnost za prezentiranje pojedine destinacije turistima. O njihovom znanju, stručnosti i ponašanju prema gostima često ovisi cjelokupni doživljaj određenoga grada, regije, odnosno države u cjelini kojega netko ponese sa sobom kad završi odmor i vrati se u svoju zemlju. Zato je Ministarstvo tu moralo pokazati više uvažavanja i sluha za argumente turističkih vodiča, a ne ih odbiti bez suvislog obrazloženja, naglasila je Nemet.
- Iako bismo svi skupa željeli da su i druge gospodarske grane razvijenije, činjenica je da je turizam važan za hrvatsku ekonomiju i vidimo ogroman pad BDP-a zbog izostanka stranih gostiju tijekom pandemije. Pa baš zato onda barem da taj turistički sektor zakonski uredimo kako spada, uvažavajući prijedloge i argumente struke. Pozivam stoga Ministarstvo turizma i sporta da do drugog čitanja izradi kvalitetniji prijedlog zakona o pružanju usluga u turizmu koji će uvažavati turističke vodiče kao važan segment našeg turizma, zaključila je Nemet na kraju svog izlaganja. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti