Ne paničariti, ali ni spavati - poruka s Turističkog foruma Istre

Gospodarstvo
18.12.2008 00:00
D. Požarić
Franco Palma (lijevo), laureat turističke Zlatne koze, s dobitnicima godišnjih priznanja
Franco Palma (lijevo), laureat turističke Zlatne koze, s dobitnicima godišnjih priznanja
Franco Palma (lijevo), laureat turističke Zlatne koze, s dobitnicima godišnjih priznanja
Svečanom finalu u porečkom hotelu Valamar Diamant prethodio je vrlo sadržajan završetak 4. turističkog foruma. U zanimljivom multimedijalnom predavanju Eulogio Bordas, direktor španjolske konzalting tvrtke THR, koja je s TZ-om Istre organizirala stručni dio skupa, problematizirao je prognoze vezane uz dolazeću turističku 2009. godinu, posebno njen ljetni dio.
- Svi su zabrinuti što će se u svjetlu ove ekonomske i financijske krize dogoditi u 2009., ali i 2010. godini. Prognoze su brojne, ali čini mi se da nitko danas ne zna pravi odgovor. Razgovarao sam s relevantnim stručnjacima iz branše i utisak je da ipak ne treba očekivati dramatične padove i katastrofalnu sezonu. Evropljani će vjerojatno smanjiti broj dana odmora i novac koji će pritom potrošiti, ali se neće zaustaviti u turističkim putovanjima. Utoliko smatram da ni vi u Istri ne trebate paničariti, ali niti spavati. Iskoristite priliku za nove ideje i kanale prodaje, kao i učvršćivanje zajedništva u promociji, Bordasova je poruka. Ona je najvećim dijelom i sukus nekoliko intervjua s menadžerima njemačkih turoperatora koje je prenio, ali i komentirao okupljenom slušateljstvu. Videolinkom u rad foruma uključio se i John Kestner, istraživač Svjetske turističke organizacije WTO, s analizama i prognozama koje je prije desetak dana prenio i ministrima turizma Europske unije. Najkraće: procjena turističkog prometa u 2009. za Europu je između nula i dva posto rasta prema ovoj godini, uz porast putovanja u bliža turistička odredišta, smanjenje dužine boravka i potrošnje te davanje prednosti destinacijama s boljim omjerom vrijednosti za novac.
Veljko Ostojić i Tomislav Popović na skupštini županijskog TZ-a
Ovaj je marketinški plan na ranijoj, jutarnjoj sjednici prihvatila Skupština TZ-a Istre. »Moguće je da se neće ostvariti onako kako je planiran jer se situacija na tržištu mijenja iz dana u dan, pa ćemo morati pažljivo pratiti signale s njega i u skladu s njima korigirati naše aktivnosti«, napomenuo je predsjednik TZ-a Veljko Ostojić. Sudjelujući i u radu foruma, naglasio je da bi svi u turističkoj branši, i u javnom i u privatnom sektoru, u ovim, ne baš lakim vremenima trebali pokušati zajedništvom, udruživanjem snaga i financija napraviti iskorak na tržištu što je, po njemu, jedini put uspjeha za Istru kao turističku destinaciju. Pozdravio je najavljene aktivnosti Ministarstva turizma i HTZ-a o dodatnim sredstvima za udruženo oglašavanje, ali uz napomenu da »ono neće riješiti naš problem, već je potrebno sveobuhvatnije i sofisticiranije pristupiti potencijalnim gostima«. Među inim, osvrnuo se i na ovotjedni izglasani »paket« turističkih zakona.
- Javno i jasno iskazujemo naše nezadovoljstvo njihovim donošenjem u hitnom postupku, za što nije bilo realne potrebe, a izostala je šira stručna rasprava nakon koje bi konačne verzije ovih zakona bile bolje od usvojenih, kazao je Ostojić.
Goran PRODAN
Jakovčić: Hotelijeri, podržite golf jer političke batine dobivamo mi, a profit vi
- Istra ima konkurentni turizam, a on bi u ovim kriznim vremenima mogao biti i naš »New deal«. Prilika je i da se više okrenemo bogatijem gostu jer on je i sigurniji. Putovat će i trošiti i onda kad si obični radnik to ne može priuštiti, a naša je prednost da smo kao regija vrlo blizu najbogatijeg dijela europskog tržišta, kazao je istarski župan Ivan Jakovčić, sudjelujući u radu turističkog foruma. Jedan od načina da se pridobiju bogatiji gosti je i razvoj golfa, kao što je, podsjetio je on, svojedobno impuls turističkom razvoju Poreča, potom i Istre dala izgradnja teniskih terena.
- No, i na početku te teniske priče bilo je sumnjičavosti kao što je sada s golfom. Bilo bi mi politički mudrije da danas ne pričam o golfu, ali s obzirom na to da i dalje želim biti župan, želim i jasno poručiti da je golf turistička ponuda koja nam je nedvojbeno potrebna i kojom ćemo vratiti i dio izgubljenih gostiju. I ovom zgodom ponavljam da golf igrališta manje zagađuju okoliš od intenzivne poljoprivredne proizvodnje, bilo da je riječ o kukuruzu ili kapuzu. Ako Belek (dio turske turističke pokrajine Antalije) ima 15 golf igrališta, a površinom je kao Poreština, onda zagovaram da ih i Istra ima 15-ak. Također, u Austriji su mi rekli da su im sada prihodi od golfa veći nego oni od skijanja, a tu zemlju nitko ne percipira kao golfersku, rekao je Jakovčić, poručivši hotelijerima i uopće turističkom privatnom sektoru da od njih za golf očekuje podršku jer »političke batine dobivamo mi, a profit vi«.
Istra među hrvatskim najbrendovima
Turistička destinacija Istra jedan je od najboljih brendova, tržišnih marki u Hrvatskoj, po netom objavljenom izboru hrvatske podružnice međunarodne organizacije Superbrands. Tom su se viješću jučer pohvalili čelnici istarskog TZ-a predstavivši i ovogodišnje izdanje Superbrands Croatia. Među 780 kandidata izabrano je sedamdesetak brendova, u pravilu poznatih domaćih i svjetskih marki iz raznih područja – od industrije do medija, kojima je dodijeljen Superbrands status. Iz ove organizacije, koja je aktivna u više od 70 država, napominju da je uz mnogočlano stručno vijeće u glasovanju i konačnom odabiru sudjelovalo i 10.000 potrošača.
Direktor TZ-a Istre Tomislav Popović istaknuo je da su uz Istru među hrvatskim superbrendovima samo još dva turistička – Dubrovnik i Hvar. Što se ostalih brendova tiče, valja spomenuti da je iz Istarske županije u tom društvu i rovinjski TDR.
Inače, ovo priznanje nešto i košta, ako ni zbog čega drugoga, onda zbog podeblje luksuzne knjige u kojoj su objavljeni dobitnici. Od direktora Popovića doznajemo da su Superbrand platili 50-ak tisuća kuna.G. P.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti