Navodni ortoped po kućama tražio djecu

Lokalno
05.02.2009 00:00
D. Požarić
Osnovna škola 'Joakim Rakovac' u Svetom Lovreču
Osnovna škola 'Joakim Rakovac' u Svetom Lovreču
Osnovna škola 'Joakim Rakovac' u Svetom Lovreču
SVETI LOVREČ - Je li muškarac koji je lani u prosincu obilazio domove učenika Osnovne škole »Joakim Rakovac« u Svetom Lovreču i nudio na prodaju ortopedske uloške uistinu ortoped ili nije, tek će se utvrditi jer je prijava protiv njega već proslijeđena Državnom odvjetništvu. Naime, ime muškarca koji se ravnateljici škole Greis Franković predstavio kao ortoped Franči Paro u registru Hrvatske liječničke komore nismo pronašli, a danas ni ravnateljica nije sigurna radi li se doista o liječniku. Pregled učenika dozvolila mu je jer je to činio i prije više godina.
Priča o ortopedu zakuhala se kada su se neki od roditelja požalili ravnateljici da ne mogu stupiti u kontakt s njim. Franči Paro ne javlja se na brojeve telefona koje je dao roditeljima i ravnateljici, a ni adresa na kojoj navodno radi u Rijeci ne postoji. Neslužbeno saznajemo da je Franči Paro obrtnik.
Ortoped je, uz prethodnu telefonsku najavu ravnateljici Greis Franković, došao u školu i pregledao svu djecu, a nakon toga je danima obilazio učeničke domove i roditeljima nudio ortopedska pomagala, odnosno uloške za cipele i druge medicinske usluge. Neki su roditelji kupili uloške i zadovoljni su, dok su neki veoma ljuti i sumnjičavi jer je ortoped nalaze raznosio po kućama, čak i u večernjim satima. Bio je prilično nametljiv i neugodan, što je veoma neuobičajeno za liječnika.
Ravnateljica škole Greis Franković
Dvije majke ispričale su nam da ih je Paro uvjeravao da kupe pomagalo. Jedna je na početku razgovora s njim pomislila da se radi o trgovcu, a ne ortopedu. Također je rekla da je, pored pomagala, jednoj majci prodao masažu koju je obavio njegov nepoznati kolega liječnik.
- Navečer sam se vratila doma i prišao mi je krupniji muškarac koji se predstavio kao ortoped i pokazao mi nalaz moga sina. Kazao mi je da ima spuštena stopala te da bi trebao koristiti ortopedska pomagala. Malo sam bila zbunjena jer mi dolazi na vrata po mraku, a supruga nije bilo doma. I moj ga je sin prepoznao kao osobu koja im je tog dana pregledavala noge u školi. Kad je vidio da imam i mlađeg sina, i njega je htio pregledati, ali nisam dala. Bio je dosta uporan, s velikom željom da nam »uvali« artikle, a djelovao je više kao trgovac. Rekla sam da ću se obratiti svom liječniku za mišljenje o stopalima djece. Ortoped je nakon toga tražio adrese druge djece, znajući njihova imena, nakon čega je nezadovoljan otišao, kazala nam je majka.
O bliskom susretu s ortopedom pričala nam je još jedna majka.
- Nisam ga pozvala da uđe jer sam znala da je neke obitelji već posjetio. S vrata mi je pokazao kćerin otisak stopala i pitao znam li da ima ravna stopala. Interesirao se imam li još djece. Znam da nije imao našu adresu, već se u selu raspitao gdje stanujemo, otkrila nam je majka.
Ravnateljica škole prijavila ortopeda
Preplašena ravnateljica Franković slučaj je prijavila pazinskom Općinskom odvjetništvu.
- Koristio je ime naše škole i u to ime posjećivao obiteljske kuće, što me najviše naljutilo. Prije pet godina nije bilo nikakvih problema, bar koliko je meni poznato. Nismo mu dali nikakve informacije o djeci, a najmanje adrese, kazala je ravnateljica Franković.
Kaksimil sa web stranice obrtnici.info Nema traga doktoru, ali ima obrtniku Pari
Roditelji su pristali razgovarati s nama uz uvjet da ostanu anonimni radi zaštite sebe i djece. Dali su nam adresu i telefonske brojeve Frančija Para iz Rijeke, Ulica Spinčići 10. Prema dojavi telefonskog operatera, ti su brojevi isključeni ili iskopčani. Uvidom u registar Hrvatske liječničke komore nismo pronašli registriranog liječnika ortopeda Frančija Para, a ni njegovu adresu u Rijeci. No, na web stranici obrtnici.info, najvećem hrvatskom katalogu obrtnika, pronašli smo obrt: Ortopedija ”Paro”, vlasnik Franči Paro, Kastav, Spinčići 100. Brojeva telefona nema, a navedene su djelatnosti, proizvodi i usluge kojima se obrt bavi. Među njima su proizvodnja medicinske i kirurške opreme i ortopedskih pomagala te popravak obuće i ostalih kožnih predmeta.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti