Nastavak rasta plaća na godišnjoj razini

Gospodarstvo
03.11.2015 06:20
D. Požarić
1
1
U kolovozu je u nominalnom iznosu zabilježen pad plaća na mjesečnoj razini te njihov rast na godišnjoj razini, dok je u realnom izrazu zabilježen blagi rast na mjesečnoj razini (za 0,1%) te izraženiji rast na godišnjoj razini (2,1% kod bruto plaće i 4,2% kod neto plaće). Time se nastavlja povoljnije kretanje prosječne mjesečne neto plaće u odnosu na bruto plaću kao rezultat promjena u oporezivanju dohotka koje se primjenjuju od početka ove godine. Potpomognut deflatornim tendencijama kretanja, realan se rast neto plaće od veljače kontinuirano kreće po stopama višima od 3% na godišnjoj razini, dok je istodobno realan rast bruto plaće znatno niži, u kolovozu točno upola. U takvim je okolnostima prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama isplaćena za kolovoz ove godine iznosila 5.712 kuna, što je 4 kune ili 0,1% nominalno manje nego u prethodnome mjesecu, a 196 kuna ili 3,6% više nego u tom mjesecu prošle godine. Istodobno je prosječna bruto plaća iznosila 8.058 kuna, što je 11 kuna ili 0,1% manje nego u srpnju te 120 kuna ili 1,5% više nego u kolovozu prošle godine.
S obzirom na činjenicu da se kontinuitet realnog rasta neto plaće na godišnjoj razini proteže od prosinca prošle godine, a bruto plaće od lipnja prošle godine, to su i kumulativni podaci o kretanju plaća u prvih osam mjeseci ove godine obilježeni rastom u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Tako je prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u prvih osam mjeseci ove godine iznosila 5.693 kune, što je 183 kune ili 3,3% više nego u tom razdoblju prošle godine. Istodobno je prosječna bruto plaća iznosila 8.037 kuna, što je 94 kune ili 1,2% više nego u prvih osam mjeseci prošle godine. U navedenom su razdoblju najviše porasle prosječne neto plaće u djelatnosti sanacije okoliša te ostale djelatnosti gospodarenja otpadom (13,0%), uklanjanju otpadnih voda (12,8%), poslovanju nekretninama (9,7%), pomoćnim uslužnim djelatnostima u rudarstvu (9,7%), ostaloj prerađivačkoj industriji (8,7%), djelatnosti zapošljavanja (7,8%) te proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (7,2%). Istodobno su prosječne neto plaće smanjene u proizvodnji duhanskih proizvoda (za 3,1%), uredskim  administrativnim i pomoćnim djelatnostima te ostalim poslovnim pomoćnim djelatnostima (za 3,0%), proizvodnji filmova, videofilmova i televizijskog programa, djelatnosti snimanja zvučnih zapisa i izdavanja glazbenih zapisa (za 0,9%), emitiranju programa (za 0,8%), djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića (za 0,4%) te skupljanju otpada, djelatnostima obrade i zbrinjavanja otpada; oporabe materijala (za 0,3%).
U odnosu na slične zemlje, i u kolovozu su Hrvatska (1.067 eura) i Slovenija (1.524 eura) bilježile prosječnu mjesečnu bruto plaću višu od tisuću eura. Granici prosječne bruto plaće od tisuću eura bliska je Poljska (960 eura), dok je bruto plaća u kolovozu u Mađarskoj iznosila 776 eura, u Crnoj Gori 720 eura, u Bosni i Hercegovini 656 eura te u Srbiji 512 eura. Do kraja godine nastavit će se tendencija rasta plaća, pri čemu će rast neto plaće i nadalje biti izraženiji od porasta bruto plaće zbog utjecaja promjena u oporezivanju dohotka u vidu povećanoga osobnog odbitka i korigiranih razreda oporezivanja.
Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimira Savića: „U okolnostima deflacijskih pritisaka, u kolovozu se nastavlja kontinuirani trend realnog rasta prosječne neto plaće na godišnjoj razini, započet u prosincu prošle godine, te bruto plaće koji traje od lipnja prošle godine. Do kraja godine neto će plaće i dalje rasti brže nego bruto plaće, i to zbog utjecaja promjena u oporezivanju dohotka. Prosječna mjesečna bruto plaća iznosila je u kolovozu 1.067 eura, što je, izuzevši Sloveniju, znatno više od nama sličnih zemalja.“
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti