Nasilje u obitelji: Kreće kampanja Nema opravdanja

Istra
05.03.2021 18:37
Jadranka Černjul, Sandra Ćakič Kuhar i Ljiljana Rotar danas u pulskoj gradskoj knjižnici
Jadranka Černjul, Sandra Ćakič Kuhar i Ljiljana Rotar danas u pulskoj gradskoj knjižnici
U Puli je danas predstavljena kampanja Nema opravdanja koja ukazuje na problem nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, a koje je sve češće kod mlađih generacija. Provodi je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Istarske županije sa Sigurnom kućom Istra i Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva.
-Nasilje nad ženama i nasilje u obitelji je ozbiljno kršenje ljudskih prava, težak oblik diskriminacije i nije privatna stvar žrtve. Događa se među bliskim osobama, unutar obitelji koja bi trebala biti najsigurnije mjesto. Zabrinjava trend nasilnih ponašanja u mladenačkim vezama, što je sve učestalije diljem svijeta. Zato ovom kampanjom posebno želimo doprijeti do mladih, istaknula je predsjednica Povjerenstva i zamjenica istarskog župana Sandra Ćakić Kuhar .
Kampanja Nema opravdanja je osmišljena kao humanitarna akcija u kojoj se prikuplja novac za jednokratne pomoći djevojkama, ženama i majkama koje su skupile hrabrost i prijavile nasilje te potražile zaštitu u Sigurnoj kući. Nosi poruku nade da je izlaz iz zlostavljanja moguć. Donatori na poklon dobivaju zbirku pjesama Voljeti, hoću li opet moći? autorice Ljiljane Rotar.
- Već 15 godina Sigurna kuća Istra djeluje na području Istarske županije. Imamo 2 skloništa i 2 savjetovališta. Sretni smo što potrebitim ženama i djevojkama možemo pomoći, usmjeriti i educirati ih da život nasilnoj vezi nije dobar za njih, ni za njihovu djecu. U trenutku kad nam se žena obrati i dođe u sklonište, ima besplatan smještaj, hranu, odjeću i obuću. Međutim, kada ženu pripremimo za odlazak iz sigurne kuće, ona se susreće s problemima stanovanja, pronalaska posla, te joj mi i dalje neko vrijeme pomažemo financijski, pravno i psiho-sociološki. Sredstva od prodaje zbirke puno će nam značiti, njima ćemo pomoći ženama u plaćanju režija, stanovanja i drugih troškova, istaknula je koordinatorica Sigurne kuće Istra Jadranka Černjul .
- Pozivam sugrađanke i sugrađane da podrže ovu akciju, kako bismo zajedničkim snagama kao društvo doprinijeli osnaživanju djevojaka, žena, i svih žrtava obiteljskog nasilja. Želimo im pružiti podršku kako bi započeli novi život, život bez nasilja i straha, poručila je Ćakić Kuhar.
Zbirka Ljiljane Rotar, inače pedagoginje u Medicinskoj školi Pula, je nastajala godinama. Autoričin je intimni dnevnik u kojem je pisala o onome što ju je mučilo i što je proživljavala.
- Mi bismo jako voljeli da imamo čarobni štapić i da nasilje nestane, ali ono neće nestati, ono je dio nas i naše genetike. Ono što možemo učiniti je da emancipiramo i naše muškarce, braću, muževe i sinove da svatko ima pravo na sretan, miran i normalan život, rekla je Rotar.
Kantautorica Elis Lovrić je potom pročitala nekoliko radova iz zbirke i otpjevala pjesmu „Sejna“. Uplate priloga se primaju na IBAN: HR7324840081502023083 RBA, svrha uplate: Za humanitarnu akciju „NEMA OPRAVDANJA“. (dm)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti