Najčitanije i najtraženije knjige Gradske knjižnice Poreč

Kultura
07.08.2009 00:00
Izvor: Grad Poreč
D. Požarić
1
1

BELETRISTIKA

1. Pamuk, Orhan - Muzej nevinosti
Istanbul, godina je 1975. Tridesetogodišnji Kemal, iz imućne obitelji, uoči zaruka s djevojkom iz istog miljea, susreće daleku rođakinju Fusun. Prelijepa osamnaestogodišnja prodavačica budi u njemu vrtlog strasti zapleten u društvu u kojemu je seks izvan braka strogi tabu. Naglo zapaljena iskra zatreperit će i zgasnuti kad Fusun sazna za Kemalove zaruke. Kemal je ne može zaboraviti te ostavlja zaručnicu, ali Fusun je već pošla za drugoga.
2. Barbery, Muriel - Otmjenost ježa
Veliki hit francuske spisateljice Muriel Barbery L'Élégance du hérisson dugo je već najavljivan i na našem tržištu, pa su mnogi koji ga nisu mogli čitati u izvorniku s nestrpljenjem očekivali. „Eleganciju ježa“ iliti „The Elegance of the Hedgehog“, nakladnik Litteris ovaj je tjedan objavio taj dugo očekivani europski hit koji čak 50 tjedana nije silazio s vrha ljestvice najprodavanijih francuskih naslova. Knjiga filozofkinje Barbery koja se rodila u Maroku, a trenutačno živi u Japanu, u Hrvatskoj je objavljena pod nazivom Otmjenost ježa. Što je u toj knjizi toliko privlačno da pridobije čak i one najzagriženije protivnike ispraznog filozofiranja, čak i one koji ne mogu smisliti ubitačno dugačak Tolstojev Rat i mir, čak i one kojima je puna kapa intelektualističkog naklapanja, čak i one koji utjehu pronalaze u romanima Barbare Cartland?Fabula je naizgled jednostavna: samouka kućepaziteljica u jednoj elitnoj pariškoj zgradi trudi se da ispuni sva predrasudna očekivanja dokonih bogataša: od toga da se iz njezinog stana uvijek čuje žamor debilnih televizijskih emisija do toga da se iz tog istog stana šire mirisi jeftinih radničkih jela. Njezin trud posljedica je činjenice da ta ista priprosta podebela žena bestidno uživa u čarima Mahlerova genija, u neprohodnim stazama Husserlove fenomenologije, Tolstojevim rečenicama, Marxovim pokušajima oslobođenja patničkog ljudskog tijela i Ozuovim filmovima. U zgradi živi i bogata dvanaestogodišnjakinja, iznimno lucidna djevojka kojoj je dosta ispraznosti, koja mahnito iščitava mange, utjehu pronalazi u japanskim pjesnicima i prezire svoju obitelj. Odluka te djevojke da nešto učini sa svojim životom naći će se na putu senzibilne otresite 54-godišnje kućepaziteljice – nakon čega vam počinje biti jasno zašto je autorica knjigu nazvala upravo tako. Unatoč toj jednostavnoj fabuli koja naizgled ne govori o dramatičnim događanjima – svjedoci smo jedne druge razine dramatičnosti: raskrinkavanja nas ljudskih bića kao bioloških entiteta i skidanja velova licemjerja koji nas štite od bolnijih spoznaja. Kakvih? Ritam autoričina pripovijedanja tjerat će vas sve dalje: slijed doživljaja junakinja neće vam dati mira, na trenutke ćete se smijati vlastitoj gluposti, a na trenutke se zapitati: zašto mi, dovraga, ovo već prije netko nije rekao? Uđite u svijet bogataškog prenemaganja, intelektualističkih floskula i nadmenih vlasnika pasa s pedigreom – i uvjerite se da život itekako može biti lijep, čak i odraslima! I da bi, na kraju krajeva, i Kant mogao nešto naučiti od Seana Conneryja.
3. Sundaresan, Indu - Sjaj tišine
Radnja romana „Sjaj tišine“ zbiva se u Indiji tijekom četiri dana svibnja 1942. i do sada je najdojmljivije ostvarenje popularne spisateljice Indu Sundaresan. Vlastito indijsko i američko naslijeđe autorica je u ovom romanu spojila u potresnu priču o ljubavi i sudaru kultura u ratnim vremenima. Mladi natporučnik američke vojske, Sam Hawthorne, još ne oporavljen od ratnih okršaja u Burmi, dolazi u prinčevsku državu Rudrakot u potrazi za nestalim bratom. Samovu misiju ubrzo će ugroziti posve neočekivana i beznadna ljubav prema kćeri mjesnog političkog zastupnika. Ona – djevojka Mila – suočit će se s osjećajem rastrganosti između odanosti obitelji i ljubavi prema mladom strancu. Priča romana Sjaj tišine zapravo počinje dvadeset godina kasnije – godine 1963. – kada Olivia, Samova i Milina kći, iz Indije zaprimi kovčeg s dragocjenostima i pismo nepoznatog pošiljatelja. Tako će napokon saznati priču o strastvenoj i trajnoj ljubavi njezinih roditelja u raljama rasnih predrasuda, nacionalističkih intriga i eksplozivnih političkih odnosa ocvalog društva.

PUBLICISTIKA

1. Tolle, Eckhart - Govor tišine
»Govor tišine« je novi dragulj autora bestselera »Moć sadašnjeg trenutka« i »Nova Zemlja«! Suština Tolleovog učenja je vrlo jednostavna - ako se spojimo sa svojom unutarnjom tišinom, moći ćemo postojati onkraj naših prezaposlenih umova i spojiti se sa svojim izvorom, čistim postojanjem; moći ćemo doista biti prisutni u sadašnjem trenutku! Sa svojim iznimnim ranijim knjigama »Moć sadašnjeg trenutka« i »Nova Zemlja«, Tolle je dotaknuo milijune ljudi širom svijeta, objašnjavajući jednako duboko kao i jednostavno kako postići trajan mir. Za razliku od brojnih novokomponiranih duhovnih tehnika koje nude instant-rješenja, Tolle poziva na temeljit i predan odnos prema sebi jer mi kao najbogatija bića ovog svemira zaslužujemo vrhunski život! Tolle je jedan od rijetkih istinskih suvremenih učitelja koji nas zaista približavaju tom svetom cilju.
2. Kažinić Kreho, Lejla - Prehrana 21. stoljeća
Recepti za plodnost i spolnu moć • Hranom pobijedite alergije i astmu • Homocistein, bolji pokazatelj rizika od bolesti krvožilnog sustava nego kolesterol • Jelovnik za ljepotu • Jela za detoksikaciju protiv stresa u ovom super brzom životnom tempu, uz svakodnevne stresove i brige, uistinu je pravo osvježenje naći ovako zabavno, a istodobno poučno i znanstveno štivo o zdravoj prehrani. Dr. Lejla Kreho daje opsežan uvid u kvalitetu i hranjivost namirnica, brojne recepte, a sve to povezuje s različitim stanjima pri kojima je vrlo bitno što se unosi. Ova knjiga svakako zaslužuje biti dio svake kućne biblioteke.
3. Freedman Rory i Barnouin Kim - Vitka i opaka
Tajne vitkih i opakih više nisu strogo čuvane! Žudite li za linijom Angeline Jolie, Kate Moss, Katie Holmes, ili koje god od poznatih mršavica koje krase stranice ekskluzivnih časopisa, želite li početi savjesnije brinuti o svome tijelu i izgledu, te naučiti hrpu korisnih stvari o namirnicama koje svakodnevno koristite, ovo je prava knjiga za vas. Ako vam je dosta vašeg odraza u ogledalu koji kao da vrišti Želim smršavjeti!, spremni ste saznati jednostavnu (i opaku) istinu: ako se nastavite neodgovorno hraniti i unositi u sebe namirnice sumnjiva porijekla, ne možete očekivati da će težina sama od sebe nestati. Provokativna i jetka, bistra i opaka knjižica autorica Rory Freedman i Kim Barnouin vaš je najnoviji vodič do priželjkivanog izgleda. Rory i Kim vitke su i opake prijateljice koje se neće libiti servirati vam činjenice kakve i jesu: nezačinjene praznim lupetanjem na kakvo obično nailazimo u svakojakim dijetama na stranicama različitih časopisa, knjiga ili ih načujemo od susjede, frizerke, prijateljičine prijateljice. Rory i Kim postat će i vaše najbolje prijateljice od kojih ne trebate očekivati da će vam lagati i uljepšavati stvari. Umjesto toga, povest će vas na put kojim treba poći da bi se otkrilo kako donositi inteligentne i osviještene odluke o hrani.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti