Nagrada sv. Mauro umirovljenom prosvjetnom djelatniku i dugogodišnjem ravnatelju srednje škole Marijanu Vukušiću

Lokalno
21.11.2023 08:07
Kristina Flegar
Dodjela nagrada sv. Mauro
Dodjela nagrada sv. Mauro
Dobitnik ovogodišnje Nagrade sv. Mauro je Marijan Vukušić, umirovljeni prosvjetni djelatnik, nekadašnji dugogodišnji ravnatelj Ekonomske škole Poreč i Školskog centra za stručno obrazovanje, i to radi mnogobrojnih ostvarenja vezanih za njegov poziv i izvan uobičajenih okvira, iznimnog doprinosa razvoju školstva na Poreštini i angažmana u lokalnoj zajednici. Protekle je subote u Zagrebu proslavio 96. rođendan i doista se veselio dodjeli, no ipak nije imao dovoljno snage za putovanje i prisustvovanje sinoćnoj prigodnoj svečanosti u povodu dana svetog Maura, zaštitnika grada Poreča. Nagradu je stoga u Istarskoj sabornici porečki gradonačelnik Loris Peršurić uručio Vukušićevom sinu Miru i unuci Weroniki, koji su je primili s velikim ponosom. 
- Gospodin Vukušić nije samo svjedok vremena, već je i aktivni protagonist koji je svojim nevjerojatnim doprinosom oblikovao temelje srednjoškolskog obrazovanja naše lokalne zajednice u Poreču. Kroz svoju karijeru on nije samo prenosio znanje, već je oblikovao živote generacija učenika i djelatnika s kojima je surađivao. On nije bio samo učitelj u učionici. Bio je i mentor, a njegova strast prema obrazovanju nije se zaustavila unutar školskih zidova. Istaknuo se svojim angažmanom u lokalnoj zajednici, posebno u sportskim klubovima. Danas kad mu uručujemo ovu zasluženu nagradu, želimo mu izraziti veliku zahvalnost za njegov neumorni rad, požrtvovnost i predanost našoj cjelokupnoj zajednici. Njegov primjer služi kao inspiracija svima nama da se trudimo biti bolji građani, odgajatelji, a i lideri u vlastitim zajednicama. Gospodine Vukušiću, čestitamo vam na ovom zasluženom priznanju. Hvala vam na svemu što ste učinili za nas, za našu djecu i buduće generacije. Vaša baština ostaje trajna inspiracija, a vaš doprinos neizbrisiv pečat u povijesti našeg grada, poručio je gradonačelnik Peršurić.
U ime Marijana Vukušića i čitave njegove obitelji, Miro Vukušić je srdačno zahvalio svima, počevši od gradonačelnika sa suradnicima i povjerenstva koje je odlučivalo o laureatu. Prenoseći očevu zahvalu, otkrio je da je potvrdu o nagradi dobio upravo na svoj 96. rođendan te smatra da je to priznanje zasluženo i da je ono među najljepšim poklonima za ono što je njegov otac tijekom svog života radio. 
Svečanosti su s obitelji Vukušić, njihovim sugrađanima i prijateljima, prisustvovali predstavnici gradskih ustanova i gosti, među kojima porečki i pulski biskup mons. Ivan Štironja, predsjednik Gradskog vijeća Zoran Rabar i gradski vijećnici, gradonačelnik prijateljskog grada Poinga u Njemačkoj Thomas Stark s delegacijom, dubrovački biskup Roko Glasnović te kancelar porečke i pulske biskupije Sergej Jelenić.
Mons. Ivan Štironja je čestitao Marijanu Vukušiću na nagradi, a svim Porečanima dan njihovog patrona. Podsjetio je na žrtvu svetoga Maura, prvog biskupa porečke biskupije, koji je ostavio duboke tragove, ne samo svojim radom nego i svojim mučeništvom koje predstavlja najviši oblik svetosti. Svih je pozvao na svečanu svetu misu s procesijom sutra (utorak, 21. studenog), koja u Eufrazijevoj bazilici počinje u 10.30 sati.
Nagrađivanju je prethodilo predavanje kustosa Zavičajnog muzeja Poreštine Marina Martinčevića na temu „Postanak i razvoj porečkog katedralnoga kaptola do 1828. godine“. Osebujnim glazbenim nastupom večer su obogatili višestruko nagrađivani učenici Umjetničke škole Poreč – mladi gitarist Matej Tomrecaj pod mentorstvom profesorice Sandre Šustereiter, David Pršurić na harmonici u klasi mentora savjetnika Paola Peruška te harmonikaški kvartet u sastavu David Pršurić, Lucia Janko, Erik Petrović i Arian Matić pod vodstvom učiteljice Romina Legović.
Nagrada Sv. Mauro svake se godine dodjeljuje pojedincu koji je svojim radom u kulturi i drugim sferama djelovanja POU-a na području Grada Poreča dao doprinos od istaknutog značaja za žitelje ovog kraja, a rezultati njegovog rada čine trajne kulturne vrijednosti na Poreštini. Radi o skulpturi svetog Maura čija je autorica Melanija Krajina. O laureatu je odlučilo povjerenstvo koje je imenovalo Upravno vijeće Pučkog otvorenog učilišta Poreč, a ove ga godine čine predsjednica Silvia Milohanić i članovi Aliče Perhat, Vesna Janko Finderle, Tomislav Milohanić, Nadia Štifanić Dobrilović, Vesna Baranašić i Darko Kadum.
Nagrada je dodijeljena sa sljedećim obrazloženjem:
Marijan Vukušić rođen je 1927. godine u mjestu Katuni pokraj Omiša gdje se i školovao. Školovanje je nastavio studirajući na Učiteljskoj školi, a zatim je 1957. diplomirao kemiju i fiziku na Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu. Počeo je raditi u nastavi već 1948. godine predavajući po različitim školama, te je tako došao u kontakt s velikim brojem ljudi, upoznao velik broj radnih sredina u onda izrazito teškim vremenima koja su bila jako izazovna.
Sve je to bio dragocjeni izvor iskustava koja je zatim uspješno koristio u kasnijem dugogodišnjem radu s učenicima različitih profila i mnogobrojnim nastavnicima s kojima je sudjelovao u izgradnji velikog broja porečkih, ali i učenika drugih dijelova Istre koji su izabrali Poreč kao mjesto svojeg školovanja.
Osim rada u razredu, Marijan Vukušić 1962. godine postaje ravnatelj tadašnje Ekonomske škole Poreč osnovane krajem 50-ih godina koja je od samog početka okupila značajan broj učenika. Reformom školstva krajem 70-ih godina, dolazi do spajanja nekadašnjih škola, Ekonomske, Ugostiteljske i Poljoprivredne i osnivanja Školskog centra za stručno obrazovanje čiji on postaje ravnatelj.
U ono doba je nastava poljoprivrednog kao jednog od najznačajnijih odgojno-obrazovnih programa u Centru bila organizirana na temelju zajedničkog programa opće srednje škole. Sve škole su imale isti program opće-obrazovnih predmeta u trajanju od dvije godine.
Marijan Vukušić je s mnogobrojnim suradnicima značajno doprinio razvoju školstva 60-ih i 70-ih godina. Porečka je srednja škola osim učenika s područja grada i okolice, okupljala značajan broj učenika iz šireg istarskog područja, ali i iz drugih regija. Uložio je puno truda u stvaranje tadašnjeg Centra za stručno obrazovanje. Iznimne je napore uložio i radeći na reformi školstva, bio je poznat po iznimnom pedagoškom radu, proučavanju ekonomske opravdanosti postojanja srednjoškolskog obrazovanja u Poreču, napravio je čvrste temelje srednjoškolskog obrazovanja u Poreču koje je i danas poznato po izuzetno uspješnim učenicima i profesorima.
Osim kao izuzetan prosvjetni djelatnik, Marijan Vukušić se po samom dolasku u Poreč uključio i u sportski život našeg grada. Na osnivačkoj skupštini Nogometnog kluba Jadran 23. veljače 1953. izabran je na funkciju tajnika kluba. 
Svoj je doprinos dao i u odbojci okupljajući mlade odbojkaše i radeći sa svojim učenicima u ondašnjoj Poljoprivrednoj školi. Prvi treninzi odvijali su se na otvorenom igralištu na gradskoj plaži. Bio je i pokretač prvih natjecanja i organizator školskog međurazrednog prvenstva. Osnovao je prvu selekciju čiji su najbolji igrači postali dijelom mlade odbojkaške sekcije i budućeg odbojkaškog kluba koji će u predstojećim godinama ostvariti vrhunske sportske rezultate.
Zbog svega navedenog, iznimnog doprinosa razvoju školstva na Poreštini i angažmana u lokalnoj zajednici, Povjerenstvo je odabralo gospodina Vukušića, danas 96 godišnjaka, za dobitnika Nagrade Sv. Mauro.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti