Način korištenja javne usluge odvoza i zbrinjavanja otpada: Udruga iznajmljivača traži očitovanje nadležnih

Lokalno
10.07.2018 09:59
D. Požarić
Privatni iznajmljivači izrazili nezadovoljstvo načinom rješavanja problema odvoza i zbrinjavanja otpada
Privatni iznajmljivači izrazili nezadovoljstvo načinom rješavanja problema odvoza i zbrinjavanja otpada
Udruga iznajmljivača privatnog smještaja Poreč je na adrese gradskog komunalnog poduzeća Usluga, gradonačelnika i Gradskog vijeća uputila primjedbe na način i uvjete zbrinjavanja otpada na području grada Poreča u narednom razdoblju. Kao i drugi građani, od Usluge su dobili dopis s izjavom o načinu korištenja javne usluge odvoza i zbrinjavanja otpada, a ovjerene i popunjene bi ih trebali vratiti na adresu gradskog komunalnog poduzeća, kako bi se sastavio konačni ugovor o korištenju usluge odvoza i gospodarenja otpadom, rekao nam je predsjednik te udruge Alfredo Golob.
Evo kako privatni iznajmljivači gledaju na problem s odvozom smeća.

Obračun na razdoblje od 6 mjeseci

Prosječna popunjenost u privatnom smještaju ne prelazi 45 dana godišnje, bez obzira na to jesu li iznajmljivači registrirani na 6 ili 12 mjeseci, ili na to kojoj turističkoj zoni pripadaju. Čak ni pojedini hoteli nemaju popunjenost svih 6 mjeseci u toku godine, zbog čega je takav obračun usluge neprihvatljiv. Boravišna pristojba Turističkoj zajednici regulirana je gradskom odlukom od 19. siječnja 2017. prema zonama, pri čemu se vodilo računa o tome da sva naselja, kad se radi o popunjenosti u turističkoj sezoni, nisu u istom položaju.
-Smatramo da nije prihvatljivo plaćati otpad u vremenu kad nemamo goste i kad otpada nema, odnosno plaćati uslugu koja se ne koristi, kažu iznajmljivači prihvaćajući da je razumljivo i zakonski prihvatljivo plaćati odvoz otpada po masi ili količini koju je potrošač predao, a davatelj usluge preuzeo prema načelu da zagađivač plaća.
-Naše pravosuđe poznaje pravno pravilo da nitko nije kriv dok mu se ne dokaže suprotno, odnosno, u konkretnom slučaju, davatelj usluge mora dokazati da je od potrošača prikupio otpad svih 6 mjeseci u godini. Većina iznajmljivača želi platiti odvoz kad njihovi gosti koriste usluge smještaja, ali se od njih traži da uslugu plaćaju 6 mjeseci.

Primjedbe na volumen spremnika za otpad

S obzirom na to da se u većini prijedloga Usluge prema iznajmljivačima predlaže spremnik volumena 240 litara, dok u Odluci o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada stoji kako je volumen spremnika moguće birati prema kriterijima za određeni tip korisnika, u Udruzi iznajmljivača smatraju kako im Usluga treba ponuditi mogućnost odabira manjih ili većih spremnika, ovisno o tome koji više odgovara njihovim stvarnim potrebama.
Iznajmljivačima, kažu, nije jasno zbog čega je predložen tako veliki volumen ako znamo da postoji obaveza odvajanja otpada i njegov transport u fiksno ili mobilno reciklažno dvorište, zbog čega će biti puno manje miješanog otpada nego je to danas slučaj.
Budući da im se čini kako moraju potpisati upravo prijedlog kakav su dobili poštom, iznajmljivači traže očitovanje nadležnih, a zanima ih i ima li potpisana izjava težinu ugovora s datumom potpisa, s obzirom na to da još nitko na području Poreča nije dobio spremnike, niti je u dopisu navedeno kad bi ih trebali dobiti.

Što je prijelazno razdoblje i što kad se prijeđe na digitalni obračun?

Napominjući da u Odluci o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada u članku 47. stavak 1. stoji da se „ U prijelaznom razdoblju do uvođenja sustava za digitalno praćenje primjenjuje način vođenja evidencije o preuzetom otpadu za svakog pojedinog korisnika prema broju minimalnih planiranih primopredaja u obračunskom razdoblju ”, iznajmljivači primjećuju da Usluga u svom prijedlogu nije navela koje je to prijelazno razdoblje i što korisnike, kad je obračun u pitanju, očekuje kad se prijeđe na digitalno praćenje količine otpremljenog otpada.

Primjedbe odvoz smeća u rano jutro

-Baš kao Usluga Poreč, i privatni se iznajmljivači bave uslužnom djelatnošću. No, za razliku od komunalaca, nama se zamjera i javno iznosi svaka sitnica, pa tako i ona o odvozu otpada u ranim jutarnjim satima, kad se ljude bukom uznemirava i nepotrebno budi. Odvoz, mišljenja su u Udruzi iznajmljivača Poreč, ne bi trebalo obavljati u šest sati ujutro, već u večernjim satima, pa uznemiravanja ne bi bilo.

Mišljenje dugogodišnjeg djelatnika Usluge Emiljana Markovića

O problemu s obračunom odvoza otpada ovih smo dana razgovarali s Emiljanom Markovićem, bivšim djelatnikom porečke Usluge koji je 2009. godine nakon 29 godina radnog staža otišao u mirovinu s radnog mjesta poslovođe odvoza otpada. Prema njegovim riječima, gradska komunalna tvrtka tjera građane na potpisivanje ugovora za odvoz otpada, iako sama nije ispunila obvezu nametnutu od strane Europske unije, a to je postavljanje spremnika za odvajanje kućnog otpada na svim lokacijama.
-Kao poslovođa sam uvijek inzistirao na tome da se Usluga dobro pripremi, pa tek onda ide potpisivati ugovore s građanima, no, to se nije dogodilo, kaže Marković i dodaje kako je cijena za spremnik od 120 litara u „prijelaznom razdoblju” dvostruko viša nego ranije, dok je broj odvoza prepolovljen s osam na četiri. -Zimi se otpad može odvoziti jednom tjedno, ali ljeti je to nedovoljno. U Usluzi se pravdavaju da im povećanje cijena treba za pokrivanje poslovnih gubitaka, što nije točno kad znamo da tvrtka posluje s dobitkom. Ne smiju trošak prebacivati na ionako siromašne građane, odnosno krajnjeg korisnika, kaže naš sugovornik.
Marković nam je rekao i da je prije nekoliko mjeseci nazvao Uslugu i ponudio svoje iskustvo stečeno dugogodišnjim radom, kojim je želio pomoći oko teksta ugovora, no, bio je odbijen, kaže. -Moram istaknuti da Usluga svoje bivše djelatnike tretira kao građane drugog reda i ponižava nas. I mi smo sudjelovali u podizanju poduzeća, ogorčen je Marković za čijeg je mandata, kaže, novi spremnici razvrstani po svim općinama Poreštine. Nije u redu, kaže, da Usluga od građana u manjim naseljima traži dogovor oko postavljanja spremnika veće zapremine, već bi sama trebala odrediti pravila igre i s njima upoznati građane.

Glomazni otpad po spremnicima uz groblja

-Nije u redu ni odbacivanje glomaznog otpada u spremnike na grobljima, što je redovita pojava, već bi Usluga u dogovoru s općinama trebala organizirati plan prikupljanja glomaznog otpada na određenim lokacijama, upoznati građane s informacijom gdje se oni nalaze i vremenom odvoza, kaže nam Marković i predlaže pomoć nemoćnima, kojima bi Usluga otpad trebala odvoziti s kućnog praga.
-Korisnike koji smeće odbacuju mimo plana i na mjestima koja za to nisu predviđena trebalo bi strogo kažnjavati, zaključuje naš sugovornik navodeći kao primjer svoje selo Markovići, ali i puno drugih mjesta u kojima ne postoje ekološki otoci sa spremnicima za odvajanje otpada.
I njega, baš kao i iznajmljivače i druge građane, rekao nam je,  zanima i što je to točno prijelazno razdoblje te odnosi li se potpis na Izjavu o načinu korištenja javne usluge na period do kraja prijelaznog razdoblja, ili će vrijediti i kasnije.
Na koncu, spreman je potpisati ugovor ako mu se postavi spremnik zapremine 120 litara, ali od Usluge zauzvrat očekuje spremnike za više obitelji na svakoj mikrolokaciji te upoznavanje građana s informacijom gdje se spremnici za selektivno odvajanje otpada nalaze. Također traži da se za predloženu cijenu odvoz obavlja osam puta tijekom ljeta, a ne 4 kako stoji u novom cjeniku.
Naposljetku, čuo je brojne pritužbe građana koji ne mogu dobiti precizne odgovore na pitanja postavljena djelatnicima Usluge, niti im oni znaju objasniti razloge povećanja cijena, ili što uopće znači Kaštijun. Jednom su našem čitatelju, naime, na to pitanje telefonski odgovorili da je odvoz smeća poskupio "jer sad sve treba odvoziti na Kaštijun", što, naravno, nije točno, jer će se odvoziti samo onaj otpad koji je neiskoristiv u postupku recikliranja. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti