Na Svjetski dan zdravlja u Poreču predstavljena knjiga Gradska slika zdravlja - Poreč

Lokalno
08.04.2009 00:00
D. Požarić
1
1
Koordinatorica nacionalnog projekta zdravih gradova i županija dr. Selma Šogorić bila je puna riječi hvale za Poreč i Istarsku županiju koji su protekle godine bile najbolji među najboljima u državi kad je u pitanju angažman lokalnih stručnjaka, politike i građana na aktivnostima zaštite i unapređenja zdravstvenog standarda, a ravnateljica porečkog Zdravog grada Nataša Basanić Ćuš zahvalila joj je na tome što je, od svih gradova i županija u Hrvatskoj koje su je željele ugostiti na Svjetski dan zdravlja, ona odabrala baš Poreč.
Predstavljanju knjige "Gradska slika zdravlja - Poreč" u gradskoj su vijećnici jučer prisustvovali još i koordinatorica županijskog projekta Zdravi grad Sonja Grozić Živolić, gradonačelnik Edi Štifanić, vijećnik Nino Basanić koji je i sam začetnik Zdravog grada u Poreču, te brojni drugi uzvanici.
Dr. Nino Basanić opisao je prisutnima razvoj ideje zdravog življenja u Poreču od osnivanja Socijalnog vijeća 2007. godine do danas, naglasivši kako je su članovi vijeća odabrani isključivo po stručnom, a nikako političkom kriteriju, što je na koncu i rezultiralo dobrim efektima.
Dr. Selma Šogorić rekla je prisutnim Porečanima kako doista imaju zbog čega biti ponosni, objasnivši u čemu su sve Poreč i Istarska županija najviše postigli, te naglasivši sposobnost stručnih ljudi, predvođenih dr. Basanićem, koji su vješto iskoristili veze sa politikom da ove važne društvene projekte dovedu na tako zavidno visoki nivo.
U svojoj prezentaciji pod naslovom "Zdravlje kao izazov" dr. Šogorić je naglasila kako su uzrok nejednakosti u zdravlju nejednakosti u životnim mogućnostima, a budući da nemamo jednake šanse za start, jednakost nije moguće postići. Zbog toga se u politici zdravih gradova preferiraju pravičnost i solidarnost kao način da se najviše pažnje posveti onima koji za njome imaju najveće potrebe.
Šogorić je naglasila potrebu za modifikacijom pojedinačnog rizičnog ponašanja u cilju očuvanja integriteta socijalnih struktura zajednice u kojoj živimo, a što su ciljevi projekata zdravih gradova i zdravih županija. Posebna je vještina postizanje dobrog zdravlja uz ograničene resurse, za što je apsolutno potrebna suradnja politike, struke i zajednice.
- Do boljeg zdravlja možemo stići stvaranjem politike koja zdravlje prepoznaje kao vrijednost, procjenom potreba, odabirom prioriteta, te uobličavanjem zdravstvene strategije na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou i usmjeravanjem sustava socijalne i zdravstvene skrbi prema pojedincu i zajednici, rekla je dr. Šogorić napomenuvši da je za dobre rezultate u tome potrebno umrežavanje unutar sektora i među pojedinim sektorima socijalne i zdravstvene skrbi.
- Poreč je pobjednik lige zdravih gradova, a ne grad slučaj, što pokazuju rezultati: sigurnost zajednice koja se ogleda u održivom razvoju i očuvanu socijalnih mreža, organizacija aktivnosti zimi, "kad je dosadno", pažnja prema seniorima, djeci i mladima, te nadasve tema obitelji i zdravlja, tema kojoj je Poreč koordinator u Mreži zdravih gradova, zaključila je dr. Šogorić, rekavši kako je i Istarska županija pobjednica Lige, te kako će ova nova knjiga pomoći u pronalaženju puta prema Poreču - zdravome gradu.
Ravnateljica Zdravog grada Poreč Nataša Basanić Ćuš zahvalila je svim suradnicima na projektima Zdravog grada, te podsjetila na dr. Andriju Štampara, liječnika koji je postavio temelje javnog zdravstva u našoj državi, vrsnog stručnjaka priznatog u cijelome svijetu. Upravo je on predsjedao skupom održanim 1948. godine na kojem je ustanovljen Svjetski dan zdravlja, 7. travnja.
Radnu verziju projekta iz studenog 2006. u PDF formatu možete pogledati ovdje , dok eseje građana Poreča koji su središnji dio materijala možete pogledati ovdje ,
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti