Na Poklonu otvoren Centar za posjetitelje Parka prirode Učka

Istra
26.05.2021 10:21
1
1
Na Poklonu je jučer svečano otvoren Centar za posjetitelje, novo glavno odredište svih budućih posjetitelja Parka prirode Učka.
Centar je izgrađen sanacijom starog i napuštenog gospodarskog objekta u samom centru Parka u sklopu EU projekta „Učka 360°“, a nalazi se na 930 metara nadmorske visine.
Namjena Centra je edukacija o važnosti prirode pa je sam objekt projektiran višenamjenski. Tako su na oko 1.200 m² površine izgrađeni: suvenirnica, prijemi hol, konferencijska dvorana, prostor za povremene izložbe, uredski prostori za rad Javne ustanove, caffe-bar te gospodarski sadržaji i garaže. Tu je i velika učionica podijeljena na četiri cjeline koje simboliziraju četiri godišnja doba, a koja je namijenjena provođenju edukacijskih programa s najmlađim posjetiteljima.
– Prilikom projektiranja Centra primijenjena su najsuvremenija tehnološka rješenja u pogledu energetske učinkovitosti. Osim što smo sanirali postojeći objekt, vodili smo se smjernicama održivog razvoja i poslovanja, kroz korištenje prirodnih materijala poput kamena, stakla i drva. Osim toga, na krovu se nalazi fotonaponska električna centrala koja pogoni dizalice topline za podno grijanje i hlađenje, ugrađena je posebno izrađena toplinska izolacija, koristi se automatska led rasvjeta, a cijeli sustav ima mogućnost daljinskog upravljanja, izjavio je Egon Vasilić, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Učka.
2
Središnje mjesto Centra je stalna muzejska izložba o prirodi Parka i okolnog područja. U muzeju je smješten izložak Planina, kinetički stol makete Učke sastavljene od oko 30 tisuća pinova koji istovremeno rade projekcije prostornih i vremenskih promjena na Učki.
Za muzejski postav bila je zadužena tvrtka Audio Video Consulting – AVC Zagreb s partnerima, dok je samu rekonstrukciju i izgradnju zgrade odradila tvrtka De Conte iz Labina.
– Naša obveza čuvati sve nacionalne i parkove prirode, ali i ulagati u njihovu posjetiteljsku infrastrukturu, kako bismo s jedne strane doprinijeli atraktivnosti njihovih ponuda, ali s druge strane privukli baš one posjetitelje koji imaju interes za upoznavanje prirodnih i kulturnih vrijednosti lokalnih područja. Osim toga, želja nam je potaknuti uključivanje lokalne zajednice u ponudu parkova. Tako smo samo kroz mjeru Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. osigurali 380 milijuna kuna, poručio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić,
Ukupna vrijednost investicije u Centar za posjetitelje bila je oko 26 milijuna kuna, dok je ukupna vrijednost projekta „Učka 360˚“ 49.907.256,75 kuna, od čega su 38.541.982,09 kuna ukupni prihvatljivi troškovi. Projekt sufinanciraju Europska unija s 32.760.684,77 kuna bespovratnih sredstava iz Europskih fondova kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 4.597.553,75 kuna, dok su ostatak sredstava prihvatljivih troškova osigurali Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja iz državnog proračuna i partneri u provedbi projekta.
Centar za posjetitelje na Poklonu svoja vrata otvara u danas u 9 sati. Radno vrijeme centra bit će svakog dana od 9 do 17 sati, a cijena ulaznice je 50 kuna . (ls)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti