Na Kvaternicu - nered i na groblju u Baderni

Lokalno
15.12.2008 00:00
D. Požarić
1
1
U subotu smo od čitatelja zaprimili poziv da dođemo pogledati groblje u Baderni, samo dan uoči Kvaternice, dana kad se tradicionalno posjećuju groblja i odaje počast preminulim prijateljima, rođacima, ili nepoznatima.
Čitatelj nam je rekao da je vidio članak o gradskom groblju u Poreču objavljen na našem portalu, kao i reakciju iz ”Usluge”, što ga je i nagnalo da reagira pozivom nama, jer je već dan uoči nedjelje i Kvaternice kontejner za smeće bio prepun, a oko njega razbacano gotovo još toliko otpada koliko u njega stane.
Posjetili smo groblje u Baderni jučer poslijepodne i zatekli ovo što možete vidjeti na fotogafijama: nered oko kontejnera, ali i isprevrtane vaze sa cvijećem, razbacane svijećnjake.
Istina, ne u tolikoj mjeri kao u Poreču, ali svejedno - ružno izgleda.
I zato, građani, molimo vas da sami uredite mjesno groblje u Baderni. Jer, kao što ovdje možete pročitati, iz Usluge su nam poručili da to nije njihov posao.
Prema riječima porečkog župnika Petra Pahovića kojeg smo zamolili da nam pojasni običaj Kvaternice, radi se o crkvenom običaju koji je tradicija u unutrašnjosti Istre, a tek manje uz obalu. Kod smjene godišnjih doba, četiri puta godišnje, vjernici RKC posjećuju groblja i mole za pokojne. Prema Pahoviću, poruka tog običaja je snažna, budući su ljudi otuđeni i usamljeni. Tih dana oni se druže među sobom, posjećuju grobove najmilijih i uređuju ih.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti