Na dočeku Nove godine u Poreču pjevat će Gibonni

Lokalno
24.11.2012 05:23
D. Požarić
Zlatan Stipišić Gibonni (Wikipedia)
Zlatan Stipišić Gibonni (Wikipedia)
Porečani će Novu godinu moći dočekati uz glazbeni program na kojem će zvijezda broj jedan biti Zlatan Stipišić Gibonni. Kako znamo? Vidjeli smo reklame na Internetu. Zbog čega ne znamo više? U Gradu Poreču su nam odbili dati informacije o događaju. Da, dobro ste pročitali: odbili.
A tražili smo informacije o proslavi Nove godine i Gibonnijevom koncertu: tko će nastupiti, kada, po kojoj cijeni, koliko se ukupno planira potrošiti za manifestacije i koliko će tko platiti.
Zbog čega novinari odgovore na pitanja o tom događaju (već uvelike reklamiranom na Internetu) moraju čekati tiskovnu konferenciju kojoj se još ne zna ni datum ni sat, trebat će pitati odgovorne u Gradu. Jer, u obrazloženju stoji da "se još neke stvari trebaju definirati". Detalji se, naime, prema službenoj informaciji iz Grada, "dogovaraju do dana postavljenog roka, a u ovom slučaju je to dan prije tiskovne konferencije", kažu iz gradske uprave, pojašnjavajući neukom i zločestom novinaru koji je ipak inzistirao na odgovoru da se, "koliko ja znam, u svakoj ozbiljnoj organizaciji i svakom ozbiljnom poslu, pogotovo kada je uključeno više subjekata detalji dogovaraju do dana postavljenog roka. Jer, tiskovna se konferencija organizira kako bi se medijima predstavila manifestacija i pružile detaljne informacije te kako bi predstavnici medija mogli postaviti pitanja, snimiti ili fotografirati".
Svaki novinar svakog medija na svijetu želi biti prvi. Jer, biti prvi znači čitanost, a čitanost znači opravdavanje povjerenja oglašivača. Povjerenje oglašivača znači život. Jesmo li spomenuli interes javnosti? Nismo, naravno, a to što ga posljednjeg navodimo ne znači da on nije najvažniji. Barem nama. A je li Gradu, procijenite sami.
Imamo, naravno, razumijevanja za moguće organizacijske probleme i tehničke nedorečenosti uoči tiskovne konferencije, ali to ne znači da raspoloživu informaciju o događajima ne trebamo dobiti.
Mi bismo vam, dakle, poštovani čitatelji, danas rado iznijeli sve informacije o Gibonnijevom koncertu, ali to ne možemo, jer službenih informacija nemamo.
Zbog toga ćemo, kako je to iz gradske uprave sugerirano, morati objaviti "informacije s ulice" koje su "netočne, neprovjerene i neobjektivne".
Osim navedenog u navodnicima, u dopisu gradske glasnogovornice dobili smo i pouku kako se "od svakog profesionalnog novinara očekuje da se odazove na tiskovnu konferenciju kao i da na njoj prisustvuje" te da "odabir vlastitog načina rada prepušta svakom “novinaru“". (Da, riječ "novinaru" bila je u navodnicima.)
To što u ovome slučaju dolazi do objave "informacija s ulice" isključivi je krivac gradska uprava koja te informacije novinarima ne želi pružiti, iako ju na to obvezuje zakon. Novinari i privatni mediji, uostalom, ne služe kao servis za fotografiranje političara. Naš je posao informiranje javnosti.
Inače, neslužbeno smo doznali da u sufinanciranju novogodišnjeg programa sudjeluju Grad Poreč, TZ Grada Poreča i tri privatne tvrtke čije nazive iz poštovanja prema vlasnicima i djelatnicima ne želimo spominjati u ovakvom kontekstu.

Ptice znaju, novinari ne smiju

Kao što možete vidjeti na sljedećim linkovima, ne radi se ni o kakvoj tajni, jer svoje novogodišnji pakete na Internetu već neko vrijeme oglašavaju Valamar  i Plava laguna , a najava Gibonnijevog nastupa nalazi se i u kalendaru Turističke zajednice Grada . Čak smo i na Facebooku pronašli najavu koncerta
A Gibonni je u Poreču posljednji put nastupio na dočeku Nove 2008. godine i još se svi dobro sjećamo izvrsnog koncerta. Punu informaciju o događaju mediji su dobili 24. listopada 2007, na tiskovnoj konferenciji uoči proslave Sv. Maura. Ako ne vjerujete, pročitajte ovdje .
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti