Na današnji je dan izmišljena gumica (obična, trakasta)

Mozaik
16.03.2013 15:56
B.Ž.
1
1
[slika1l]Na današnji dan 1845. godine Stephen Perry Bobstein je izumio običnu trakastu gumicu. Izvorno ju je smislio kao pomagalo koje će mu pomoći držati papire zajedno. Radio je u tvrtki za proizvodnju gume Messers. Perry & Co u Australiji. Patent su mu priznali nedugo nakon izuma i njegove prijave. Te prve gumene trake su bile izrađene od vulkanizirane gume. Danas se pak tri četvrtine gumenih proizvoda radi sintetički od sirove nafte.
Perry je sastojke kaučuka pomiješao sa sumporom, koji inicira proces vulkanizacije. Vulkanizacija je proces zagrijavanja kojim se stabilizira i jača guma tako da ne postane krhka i lomljiva na niskim temperaturama. Guma se zagrijava na 500 stupnjeva i onda se valja u listove poput tijesta za pite. Listovi se obmataju u cijevi koje se režu na tanke trake i legendarni proizvod bez kojeg nema ni jednostavne frizure "konjskog repa", a bogme niti mamine zimnice.
Na sličan su se način, ne tako davno, kad baš i nije bilo lako pronaći svugdje gumice u slobodnoj prodaji, pravile i "domaće" "home made" gumice: jednostavno se uzme probušena ili iskorištena unutarnja guma za bicikl i strpljivo je i precizno oštrim škarama izrežete na uske trakice - što užu trakicu izrežete, gumica će se moći više rastegnuti!
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti