Na današnji dan rodio se Boycott

Mozaik
12.03.2013 09:58
B.Ž.
1
1
Riječ "bojkot" ušla je u engleski jezik, a time i dobila i svoje internacionalno značenje zbog spora između kapetana Charlesa Boycotta i irskih zakupaca 1880. godine.
Kapetan Charles Boycott rođen je na današnji dan 1832. godine. Bio je upravitelj imanja, čovjek čiji je posao između ostalog bio prikupiti najamninu od seljaka poljodjelaca, zakupaca imanja po sjeverozapadnoj Irskoj. U to vrijeme, zakupodavci, najčećšće Britanci, iskorištavali su zakupce do krajnjih granica. Irski zakupci na imanjima na kojima je Boycott radio su kao dio svog prosvjedovanja, zahtijevali smanjenje rente.
Charles Boycott je odbio njihove zahtjeve, a neke od zakupaca izvlastio od najma i istjerao ih s nekretnina na kojima su živjeli. Irska Udruga zakupaca odlučila se suprotstaviti Boycottu, ali bez fizičkog obračuna – odbili su poslovati s njim na bilo koji način. Čak su branili da mu djeca dostavljaju pisma i poruke, da mu itko pomaže pri bilo kakvom pa i najbanalnijem poslu ili usluzi.
Ovaj novi oblik prosvjeda brzo je dobio svoje pristaše pa Boycott nije bio u mogućnosti skupiti ni radnike za žetvu usjeva – što je gazdi donijelo znatan gubitak. Već koncem te godine riječ je zaživjela kao pojam za nenasilni otpor, izbjegavanje, nesudjelovanje ili suzdržavanje od nekoga ili nečega. Uopće rečeno postala je sinonim nove taktike prosvjeda – bojkota!
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti