Na današnji dan preminuo Juraj Dobrila

Mozaik
13.01.2021 09:51
Foto: enciklopedija.hr
Foto: enciklopedija.hr
Na današnji dan je u Trstu, 1882. godine, preminuo biskup i narodni preporoditelj Juraj Dobrila, rođen u Velom Ježenju, kraj Pazina, 16. travnja 1812. godine.
Za svećenika je zaređen 1837. te je inkardiniran u Tršćansko-koparsku biskupiju. Već se za školovanja u Karlovcu i Gorici, približio idejama hrvatskog i slovenskog narodnog preporoda, uviđajući negativni utjecaj njemačkog i talijanskog upravnog sustava na razvitak hrvatskog i slovenskog naroda u Istri.
1854. godine postao je kanonikom i župnikom tršćanske katedrale, a 1856. savjetnikom Biskupijskoga suda za ženidbene sporove.
Politički se odredio kada je pristupio Slavjanskomu društvu u Trstu i počeo raditi na školovanju hrvatskih intelektualaca , kojih do tada, osim u redovima nižega svećenstva, u Istri nije ni bilo.
Odgojno-obrazovna djelatnost bila je središtem njegova preporodnoga djelovanja, a 1854. objavio je u Trstu molitvenik "Otče, budi volja tvoja! Molitvena knjiga s podučenjem i naputjenjem na bogoljubno življenje", koji je dugo bio jedini tekst na hrvatskom jeziku u Istri, te je postao simbolom hrvatske nacionalne kulture i pismenosti druge polovice 19 st. u Istri i na Kvarneru.
Od 1868. godine je svojim autoritetom i organizacijom predvodio nacionalni pokret za politička, gospodarska i kulturna prava Hrvata u Istri , a utjecao je na pokretanje prvih hrvatskih novina i časopisa u Istri. Tako su počeli izlaziti kalendar Istran (1869) te Naša sloga (1870), a pomagao je otvaranje čitaonica i prosvjetnih udruga. Na Carev prijedlog 1875. razriješen je dužnosti porečko-pulskoga biskupa te je imenovan tršćansko-koparskim biskupom gdje ostaje do smrti.
Njegova se slika nalazi na novčanici od 10 kuna. Po njemu se zovu dvije osnovne škole (u Rovinju i Puli) te dvije srednje škole (u Pazinu i Puli). Sveučilište u Puli također nosi njegovo ime.
Cijelu biografiju možete pročitati na linku . (Istrapedia/ls)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti