Na današnji dan: 5.3.2013.

Mozaik
05.03.2013 10:02
B.Ž.
1
1
Na današnji je dan američki predsjednik Franklin D. Roosevelt 1933. godine objavio tzv. "bankarski praznik". Emergency Banking Act bio je ustvari uvjerljiv način da se pokuša smanjiti posljedice Velike depresije. Aktom su, koji je bio službeni kongresni dokument, zatvorene sve banke i zabranjene bankarske transakcije u SAD-u. Banke su morale biti reorganizirane i tek ako bi pokazale i dokazale da su dovoljno jake i izdržljive, mogle su dobiti nove dozvole za rad. U prijevodu to bi značilo da onaj koji nije imao "živu lovu" nije ni mogao biti kreditor i zamašnjak posrnulog američkog gospodarstva.
Velika depresija, bacila je Ameriku i Amerikance u duboki i dugotrajan glib. Vlada je donijela paket zakona poznat kao „New Deal“, ili novi ugovor. U tom ekonomskom pakiranju najvažniji su bili programi namijenjenih povećanju potražnje i stvaranju novih radnih mjesta, te olakšice za ljude najgore pogođene krizom.
No, bez obzira na sve uložene napore za izlaskom iz krize, mnogi svjetski ekonomski stručnjaci smatraju da je tek početak Drugog svjetskog rata doveo do sloma Velike depresije – politike masovnog naoružavanja dale su potrebni poticaj najprije europskim ekonomijama, pa zatim i američkoj ekonomiji na izdisaju, samo još jednom dokazavši kako politika velikih imperijalističkih sila u svom najcrnjem izdanju upravlja svjetskom ekonomijom.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti