Na današnji dan: 27.02.2013.

Mozaik
27.02.2013 09:11
B.Ž.
1
1
1
Pohlepa i sve veće i drskije pljačke i ubojstva, rezultirale su time da mu je glava bila ucijenjena na velike novce (120.000 ondašnjih dinara) što je dovelo do toga da se čak jedno vrijeme primirio i skrivao u Zagrebu pod krinkom imućnog trgovca iz Vinkovaca.
Nije naravno poznato koliko je opljačkanog blaga podijelio sirotinji, no sumnja se da je Čaruga išta ikome dijelio osim svojim tićima. Ali se dobro znalo koliko ga je uzeo bogatašima i to od seoskih straješina, bogatih trgovaca, svećenika, veleposjednika od Draškovića, Gutmana sve do Eltza. Upravo kod pljačke ovog potonjeg, kola su mu krenula niz brdo; velika svota ucjene, izdaje i mnoštvo hajki, dovele su do toga da je uskoro uhvaćen, osuđen i obješen. Njegovo suđenje u Osijeku bilo je pravi medijski događaj, a ulaznice za vješanje rasprodane su danima unaprijed. Stoji podatak da je na vješala otišao u 'velikom stilu' uz riječi "Zbogom narode, Čaruga putuje!" ili po drugim izvorima: "To nije tako strašno. Idem veselo!"
O njemu i njegovu životu napisano je podosta knjiga, a Rajko Grlić je 1991. godine snimio i film "Čaruga". Sahranjen je na osječkom Aninom groblju, a o njegovu grobu i danas se brine Poglavarstvo grada Osijeka.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti