Na današnji dan: 26.02.2013.

Mozaik
26.02.2013 08:11
B.Ž.
1
1
Na današnji dan 1993. godine izveden je prvi bombaški napad na World Trade Center (WTC) ili poznatije Blizance. Dvojica terorista su parkirali kombi napunjen eksplozivom u podzemnu garažu, te ga nešto nakon podneva i aktivirali ali nebodere nisu uspjeli srušiti.
Bomba koju su postavili Ramzi Yousef i Eyad Ismoil probila je rupu promjera oko 30 metara kroz četiri podzemna kata betona, te ubila šestero i ozlijedila 1.042 ljudi. Unatoč njihovom planu da sruše sjeverni toranj prema jugu, te time pogode i južni toranj, nisu uspjeli, pa su zgrade ostale stajati. Stručnjaci pretpostavljaju da bi zgrade pale samo da je kombi sa 600 kg eksploziva bio parkiran bliže temeljima zgrade ili nekoliko katova niže. Isto tako pretpostavlja se da je ovaj neuspio teroristički čin poslužio kao škola Al-Qaidi za napad 11. rujna 2001. Vjeruje se da je mozak napada iz '93. bio Yousefov ujak Khalid Shaikh Mohammed Ali Fadden, koji je bio i jedan od glavnih osumnjičenih za napad 2001. godine.
No najteži propust u ovom događaju ipak su učinili "good guys". Naime vlasnici zgrade (Port Authority) i FBI znali su za mogući bombaški napad na WTC, međutim zanemarili su procjenu opasnosti koju je za njih izradio engleski Scotland Yard još puno prije napada. Da stvar bude apsurdnija, Scotland Yard je pretpostavio da je sigurnost zgrade upravo 'najtanja' u podzemnoj garaži i to u bombaškom napadu točno onakvom kakav su izveli teroristi (?).
Uz veliki propust vlasnika zgrade, propust su učinili i FBI agenti, budući su zanemarili točnu dojavu svog doušnika Salema. Emad A. Salem bio je egipatski specijalac, FBI doušnik ubačen u grupu koja je izvela napad i koji je trebao sabotirati napad tako da eksploziv zamijeni bezopasnim prahom – ali u samoj završnici operacije neki od nadobudnih šefova FBI ga je maknuo sa zadatka (?).
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti