Na današnji dan 2021. umro glazbeni pedagog, zborovođa, kulturni djelatnik Klaudio Žigante – Žiga

Mozaik
23.03.2024 07:00
D. Požarić
Klaudio Žigante na dodjeli Nagrade sv. Mauro u Istarskoj sabornici u Poreču 2019.
Klaudio Žigante na dodjeli Nagrade sv. Mauro u Istarskoj sabornici u Poreču 2019.
Izvor: Istrapedia
Žigante, Klaudio – Žiga, glazbeni pedagog, zborovođa, kulturni djelatnik ( Motovun , 13.VIII.1940. – Motovun, 23.III.2021.).
Otac mu je bio Izak, majka Josipa rođ. Zubin. Nakon završene škole trube i klarineta zaposlio se u Pazinu gdje u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“, pa u Gimnaziji „Otokar Keršovani“ predaje glazbenu kulturu i vodi mješovite zborove s kojima osvaja nagrade. U Pazinu je bio i prvi učitelj trube u Osnovnoj glazbenoj školi pokrenutoj 1970.
Iz Pazina dolazi u Poreč na mjesto pedagoga u Osnovnoj glazbenoj školi u Poreču, gdje je radio do odlaska u mirovinu, uspješno ravnajući i školskim puhačkim orkestrom.
Godine 1992. bio je među osnivačima Dječje limene glazbe Porečki delfini i njezin prvi voditelj, a dvije godine kasnije osniva i Limenu glazbu u Vižinadi . Začetnik je Smotre folklora Poreštine u Svetom Lovreču Pazenatičkom .
Bio je i učitelj u talijanskoj sekciji porečke osnovne škole „Bratstvo i jedinstvo / Unità e fratellanza“. Kao član Zajednice Talijana Poreča sudjelovao je u programima Teatrina u Circolu.
Od 1985. do 1990. bio je ravnatelj Narodnog sveučilišta Poreč (danas Pučko otvoreno učilište Poreč), pridonijevši u tom razdoblju ponovnom pokretanju kulturne djelatnosti.
Bio je dugogodišnji član Odbora smotre narodne glazbe i plesa Istre. Svojim je entuzijazmom, stručnošću i temeljitim terenskim radom zadužio tradicijsko glazbeno stvaralaštvo Istre. Odgojio je brojne glazbenike. Osim po radu s mladima zapamćen je i po pozitivnom stavu prožetom dobrim smislom za humor.
Dobitnik je niza nagrada i priznanja: Srebrne plakete Hrvatske glazbene mladeži za 25 godina rada, Nagrade 25. rujan Grada Pazina, Zahvalnice Općine Vižinada (1996.), a u Poreču Povelje 30. april (2002.) i Nagrade sv. Mauro (2019.). ( Istrapedia )
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti