Na današnji dan 2011. umro vibrafonist, skladatelj, producent, aranžer, diskograf, jazz pedagog Boško Petrović

Mozaik
10.01.2024 07:56
Izvor: Istrapedia
Boško Petrović
Boško Petrović
Autor: M. Mijošek/Glas Istre
Petrović, Boško, vibrafonist, skladatelj, producent, aranžer, diskograf, jazz pedagog (Bjelovar, 18.II.1935. - Zagreb, 10.I.2011.).
Sa šest godina počinje učiti violinu, s 15 osniva svoj prvi combo te prelazi na harmoniku i bubnjeve, a 1954. prvi put snima za Radio Zagreb. Još jednom mijenja instrument i počinje svirati vibrafon, a 1959. utemeljuje legendarni Zagreb Jazz Quartet koji je održao brojne koncerte u zemlji i inozemstvu. Krajem 1960-ih bend prerasta u Zagrebački jazz kvintet, a 1970. osniva BP Convention Big Band, čiji su članovi vodeći glazbenici ondašnje zagrebačke rock-scene. U drugoj polovici 1980-ih svira u duetu s Nevenom Frangešom, potom u Boško Petrović Triju s Primožem Grašičem (gitara) i Mariom Mavrinom (bas gitara).
U Zagrebu je od 1988. bio vlasnik i voditelj čuvenog BP Cluba, u kojemu su nastupali brojni svjetski glazbenici, a utemeljio je i nakladničku kuću Jazzette. Autor je niza radijskih i televizijskih emisija, organizator brojnih koncerata i glazbenih festivala te svestrani glazbeni producent i pedagog. Napisao je niz jazz kompozicija i aranžmana, objavio brojne nosače zvuka.
Posebnost njegova skladateljskog izričaja je u uspješnom spajanju jazza s elementima narodne glazbe. Jedan je od najznačajnijih hrvatskih jazz skladatelja, a neke njegove skladbe, poput Green Lobster Dream i With Pain I Was Born , ostaju trajnim vrijednostima hrvatskog glazbenog stvaralaštva. Posljednje diskografsko izdanje bila mu je četverostruka kolekcija BP Collection , objavljena u 2010., kojom je Petrović obilježio nekoliko obljetnica - svoj 75. rođendan, 50 godina osnutka Zagreb Jazz Quarteta te 20 godina BP Cluba.
Tijekom bogate karijere dobio je brojne nagrade i priznanja, višestruki je dobitnik Porina, uključujući i onog za životno djelo (2003.), odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1996.), a 2005. uvršten je u European Jazz Masters.
Neizbrisiv trag ostavio je i u Istri, gdje je 1995. u Novigradu utemeljio blues festival Music Nights (za produkciju albuma Blues at Piazza Grande dobio je 1997. Porina). Poseban pečat ostavio je u Grožnjanu , u kojem je posljednjih desetak godina pred smrt provodio svako ljeto i gdje su ga prozvali "dobri duh grožnjanskog jazza". Godine 1999. utemeljio je u Grožnjanu festival Jazz is Back!, koji je 2008. Europska jazz federacija proglasila najboljim europskim malim (boutique) jazz festivalom. Bio je i voditelj Ljetne jazz škole Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu koja je iznjedrila mnoge glazbenike. Bogato znanje o jazzu, kako o sviranju, tako i o povijesti glazbe, rado je dijelio te svesrdno pomagao mladim glazbenicima organizirajući im koncertna gostovanja i snimanja.
Godine 2011. u Novigradu je jedna ulica (prolaz) nazvana njegovim imenom. ( Istrapedia )
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti