Na današnji dan 2004. umro televizijski i kazališni redatelj Anton Marti

Mozaik
22.01.2024 07:29
Izvor: Istrapedia
Anton Marti
Anton Marti
Autor: Istrapedia
Marti, Anton, televizijski i kazališni redatelj ( Labin , 10.IV.1923. – Zagreb, 22.I.2004.).
Glumačku školu pohađao je u Trstu, a kazališnu akademiju završio u Rimu. Glumio je u kazališnim družinama u Italiji dok 1949. nije došao u Kopar , gdje je glumio i režirao u kazalištu i na radiopostaji. Tadašnje njegove radiodrame bile su iznimno popularne i nagrađivane.
Godine 1956. pridružio se utemeljiteljima Televizije Zagreb (današnje Hrvatske televizije) i od samoga početka emitiranja sudjelovao u proizvodnji programa. Režirao je neke od prvih emisija, mnogobrojne zabavno-glazbene, igrane i magazinske emisije. Među njima su: prva domaća televizijska drama Gledaoci i mi , prva serija Kad je mač dijelio pravdu i prva dječja emisija Mendo Mendović . Bio je redatelj novogodišnjih televizijskih programa te prijenosa različitih priredaba i festivala, među kojima i prvoga glazbenog festivala u Opatiji 1958. Hrvatska popularna glazba i televizijski zabavni program nadahnjivali su se tada talijanskom produkcijom pa je i Marti svojim radom gledateljstvu približavao zapadni svijet spektakla.
Radio je za sve televizijske kuće u Jugoslaviji, a za Televiziju Ljubljana (današnja Televizija Slovenija) režirao je prvu emisiju u boji 1968. Režirao je 56 predstava, najviše u hrvatskim i slovenskim kazalištima, a radio je i na filmu. Dobitnik je domaćih i međunarodnih televizijskih nagrada te Porina za životno djelo 1994.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti