Na današnji dan 2002. poginuo monsinjor, svećenik i profesor Antun Hek

Mozaik
24.02.2024 07:37
D. Požarić
Antun Hek s papom Ivanom Pavlom Drugim, vjerojatno 1995.
Antun Hek s papom Ivanom Pavlom Drugim, vjerojatno 1995.
Izvor: Fotoarhiva Pazinskog kolegija - klasične gimnazije
Hek, Antun, monsinjor, svećenik i profesor ( Heki , 15.VII.1944. – Tarska vala, 24.II.2002.).
Gimnazijsko je školovanje završio u Biskupskom sjemeništu u Pazinu, dvije godine studija bogoslovije u Zadru, a treću na Visokoj teološkoj školi u Rijeci, gdje je i diplomirao. Zaređen je 1968. Zatim je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završio studij hrvatskog jezika i književnost te latinskog jezika. Prvo svećeničko mjesto bilo mu je u Rovinjskom Selu (1971.). Kratko je vrijeme 1973. bio biskupskim kancelarom u Poreču, zatim profesorom i podravnateljem Biskupskog sjemeništa u Pazinu, a uz to i upraviteljem župe Pazinski Novaki.
Godine 1969.–72. organizirao je katolički pokret mladih, no ubrzo je uvidio da je u Istri najvažnije širiti pisanu riječ. Stoga je po povratku iz Zagreba pokrenuo sa suradnicima bogatu izdavačku djelatnost, kojoj su glavni rezultat godišnji kalendar Istarska Danica i list istarskih župa Ladonja . Bio je predsjednikom Istarskoga književnog društva »Juraj Dobrila« , te kao njegov glavni i odgovorni urednik objavio mnogobrojne izvorne tekstove i pretiske povijesnih djela.
Imenovan je 1992. ravnateljem Biskupskoga Caritasa, a 1994. biskupskim konzultorom i kapelanom Njegove Svetosti pape Ivana Pavla II.
Jedan je od glavnih pokretača osnutka Pazinskoga kolegija klasične gimnazije , njegovim je prvim ravnateljem (od 1993.) te koordinatorom opsežnih radova na preuređenju stare sjemenišne zgrade, u koju je kolegij smješten. Bio je predsjednik Saveza hrvatskih katoličkih škola, član Prosvjetnoga vijeća Ministarstva prosvjete; obnašao je i mnoge druge dužnosti u obrazovanju i izdavaštvu.
Poginuo je u prometnoj nesreći kraj Tara .
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti