Na današnji dan 1949. u Puli ustanovljena Muzička škola

Mozaik
10.02.2024 08:13
Nastup djevojačkog zbora na božićnom koncertu Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova u Istarskom narodnom kazalištu u Puli
Nastup djevojačkog zbora na božićnom koncertu Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova u Istarskom narodnom kazalištu u Puli
Autor: Duško Marušić - Čiči), 2022.
Izvor: Glas Istre
Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova, srednja glazbena škola koja djeluje u Puli od 1958.
Osnovna glazbena škola u Puli službeno je ustanovljena 10.II.1949. kao Muzička škola, kada je održana prva sjednica nastavničkoga zbora, iako je započela s radom već godinu dana prije. Na početku je obuhvaćala nastavu klavira, violine, violončela, trube, klarineta, roga i pjevanja, a ubrzo je uvedena i nastava flaute, trombona i kontrabasa te je ustrojen pjevački zbor koji je sudjelovao u izvedbama opereta u Istarskom narodnom kazalištu. Godine 1958. postaje srednja škola s općeobrazovnim odjelom, a 1963. uvodi se u nastava harmonike. Od 1962. škola nosi ime Ivana Matetića Ronjgova, čije je poprsje (rad akademskoga kipara Jerka Musulina) postavljeno ispred školske zgrade u današnjoj ulici Antonija Smareglie.
U 1970-im škola je bila uključena u novootvoreni Centar za umjetničko obrazovanje, da bi početkom 1990-ih počela djelovati kao umjetnička škola s glazbenim i likovnim odjelom. Od 1994. škola opet djeluje kao samostalna glazbenoobrazovna institucija. Jedina je srednjoškolska glazbenoobrazovna ustanova u Istarskoj županiji.
Zbog dotrajalosti zgrade u Smaregliinoj ulici, nastava se od 2008. održavala u zgradi u Besenghijevoj ulici na Montezaru („Uljanikova kasarna“, starijim Puljanima poznata kao Saura) i u Pionirskom domu (Dječji kreativni centar u Radićevoj ulici), a od 2014. škola djeluje u Društvenom centru Pula („Žutoj školi“) u Mletačkoj ulici.
Danas se u školi, uz glazbenoteorijske predmete, podučavaju glasovir, harmonika, flauta, klarinet, saksofon, truba, rog, violina, viola, violončelo, kontrabas, orgulje, udaraljke, gitara i pjevanje. U sklopu škole djeluju osnovnoškolski i srednjoškolski zbor, puhački orkestar, jazz ansambl te harmonikaški i gudački orkestri. U suradnji sa županijskim Odjelom za kulturu i zavičajnost održava se i fakultativna nastava tradicijske glazbe.
U sklopu škole djeluje i Područni odjel u Barbanu s harmonikaškim i klavirskim odjeljenjem.
Škola je 2020. objavila nosač zvuka „Istarske nine nane / Ninne nanne istriane“, koji je nominiran za diskografsku nagradu Porin u kategoriji dječjega albuma.
Brojni nastavnici škole aktivno sudjeluju u glazbenom životu Pule i Istarske županije. U školi se redovito održavaju koncerti, a učenici često nastupaju i u drugim gradskim koncertnim prostorima te su angažirani u raznim humanitarnim akcijama. Učenici škole sudjeluju na uglednim manifestacijama poput Glazbene olimpijade i Eurovizije za mlade glazbenike. Kako bi unaprijedila znanja učenika i nastavnika, škola redovito organizira stručna usavršavanja i seminare. Povezana je s brojnim kulturnim ustanovama, strukovnim udrugama, školama i akademijama.
Dobila je brojna priznanja za svoju obrazovnu i kulturnu djelatnost na smotrama i festivalima te visoke nagrade na brojnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu. Godine 2000. dodijeljena joj je Povelja Grada Pule za izvanredan doprinos u pedesetogodišnjem razvitku glazbenoga obrazovanja grada i Istarske županije te za trajno sudjelovanje u glazbenokulturnim djelatnostima Pule i Istre.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti