Na današnji dan 1947. rođen novinar, fotograf, sportski aktivist Davor Maul

Mozaik
12.02.2024 09:00
D. Požarić
Davor Maul sa suprugom Mirkom na skijalištu Kronplatz (Plan de Corones) u Južnom Tirolu
Davor Maul sa suprugom Mirkom na skijalištu Kronplatz (Plan de Corones) u Južnom Tirolu
Autor: Goran Prodan, 2016.
Maul, Davor, novinar, fotograf, sportski aktivist (Zagreb, 12.II.1947. – Novigrad , 15.I.2024.).
Školovao se u rodnom gradu gdje je diplomirao na Ekonomskom fakultetu.
U travnju 1977. počeo je raditi u zagrebačkom novinskom izdavačkom poduzeću Vjesnik, uz koje je bio vezan od malih nogu jer je u njemu njegov otac Josip bio strojoslagar. Najprije je radio u odjelu za razvoj, plan i analizu te u marketingu, ali se okreće novinarstvu i radi za razna Vjesnikova izdanja, a najduže u Večernjem listu . Uža specijalnost i prva novinarska ljubav bile su mu reportaže, koje je radio s velikim entuzijazmom te je sam i fotografirao. Govorio je njemački i engleski.
U 1980-im doselio se u Istru, u Novigrad, te je bio Večernjakovim dopisnikom iz sjeverozapadne Istre. U mirovinu je otišao 2013., ali je nastavio raditi kao novinar za razne portale i druge medije iz Istre, kao što su iPress (čiji je bio dugogodišnji suradnik), Parentium.com , Novigradski list – Il Gazzettino di Cittanov a i dr.
U Novigradu je 2008. imao izložbu fotografija svojih sugrađana pod nazivom „To sam ja“. Predstavljajući Maulov rad tadašnji predsjednik Gradskog vijeća Novigrada Vladimir Torbica je primijetio: „Netko tko je Purger, postao je kroničar svega što se događa u Novigradu – naravno da se šalim jer Davor Maul je naš sugrađanin i susjed.“
Osim u novinarstvu i fotografiji bio je aktivan i u lokalnim sportskim krugovima te je sredinom 1990-ih u Novigradu počeo skupinu djevojčica podučavati odbojci, što je bio poticaj da se ubrzo osnuje odbojkaški klub (formalno 1998.). Potom je u Poreču bio u upravi odbojkaškog kluba, od početka 2000-tih do 2008., te je i tamo neko vrijeme obučavao početnice.
Bio je i elegantan rekreativni skijaš, a omiljeno mu je skijalište bio Kronplatz (Plan de Corones) u Južnom Tirolu, kamo je redovito odlazio sa suprugom Mirkom.
Pokopan je na zagrebačkom Mirogoju.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti