Na današnji dan 1944. dogodio se nacistički pokolj u Maloj Gajani

Mozaik
27.01.2024 08:48
Izvor: Istrapedia
S jučerašnjeg komemorativnog skupa u zaseoku kod Vodnjana
S jučerašnjeg komemorativnog skupa u zaseoku kod Vodnjana
Nacistički pokolj u Maloj Gajani, ratni zločin koji se u tom zaseoku kraj Vodnjana dogodio 27.I.1944.
U noći između 26. i 27. siječnja nekoliko stotina njemačkih vojnika opkolilo je mjesto. Nakon mitraljeske paljbe na seosku stražu upadali su u kuće, mlatili ljude, pljačkali i palili. Čak su grupu mještana strpali u jednu štalu, zapalili u njoj sijeno i - zaključali vrata. Poginulo je petero ljudi, među njima sekretarica pulskog SKOJ-a Mira Raduna Ban, istaknuti istarski partizan Miho Županić i Tone Ferlin koji se ubio da ne bi pao u neprijateljske ruke. Prema u Glasu Istre objavljenim svjedočenjima mještanina Antona Ferlina, koji je tada bio desetogodišnjak, ujutro su vojnici istjerali sve mještane iz njihovih kuća na livadu na kojoj su ležala tijela ubijenih i započeli prozivku. Na licu mjesta strijeljali su još deset Gajanaca. Nakon toga, stoka je istjerana iz štala u kojima je potpaljena vatra koja uskoro proširila i uništila cijelo selo.
Pobijene ljude, površno zakopane, vodnjanski je župnik Rodolfo Toncetich dao iskopati i prevesti na vodnjansko groblje gdje su sahranjeni, ali bez župnikova blagoslova, zbog prijetnji nacista. Ukupno su nacisti pobili 42 mještana Gajane, a još deset žena i djevojaka deportirano je u koncentracijski logor u Auschwitzu, a deset muškaraca, među kojima i mladići sa svega 15 godina, u Dachau. Logorske strahote preživio je samo jedan muškarac, Karlo Zulian, i devet žena.
Jučer je na mjestu pokolja održan komemorativni skup koje su prisustvovali predstavnici Grada Vodnjana, vodnjanskog Udruge antifašističkih boraca i antifašista te Zajednice Talijana Vodnjan. Položili su vijenac i zapalili svijeće na spomenik te minutom šutnje odali počast žrtvama tzv. Rommelove ofanzive u Istri.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti