Na današnji dan 1938. rođen hrvač i hrvački trener Danilo - Dane Lukić

Mozaik
06.02.2024 11:44
D. Požarić
Lukić, Danilo – Dane, hrvač i hrvački trener (Krbavica kod Korenice, 6.II.1938. – Poreč , 23.VII.2020.).
Sin Nikole i Mare rođ. Mirić.
Hrvanjem se počeo baviti u Teškoatletskom klubu Prvomajska iz Zagreba. Tijekom devet natjecateljskih sezona, koliko je proveo hrvajući za prvoligašku zagrebačku momčad, osvojio je prvo mjesto u lakoj kategoriji na pojedinačnom prvenstvu SR Hrvatske 1961. i treće mjesto na momčadskom prvenstvu Jugoslavije 1962.
Početkom 1964. zbog poslovnih se obveza seli u Poreč i ubrzo osniva teškoatletsku sekciju pri Društvu za tjelesni odgoj (DTO) Partizan. Aktivno se natjecao do 1970., dok je trener svih dobnih kategorija bio do 1979. Kao hrvač porečkog Partizana najveći uspjeh postigao je već 1965. na pojedinačnom prvenstvu SR Hrvatske osvajanjem 3. mjesta u lakoj kategoriji.
Stručni trenerski ispit položio je 1971. na Visokoj školi za fizičku kulturu (danas Kineziološki fakultet) u Zagrebu.
Zahvaljujući ustrajnom i stručnom trenerskom radu, doprinio je da Hrvački klub (HK) Poreč (djeluje samostalno od 1971.) postane najtrofejniji sportski kolektiv Poreštine. Tijekom 15 godina trenerske karijere njegovi su hrvači u grčko-rimskom stilu osvajali brojna postolja u zemlji i inozemstvu. U mlađim kategorijama pionira, juniora i omladinaca osvojeno je 30 medalja na prvenstvima SR Hrvatske (13 zlatnih, 7 srebrnih i 10 brončanih) i 28 medalja na pionirskim prvenstvima Jugoslavije (15 zlatnih, 11 srebrnih i 2 brončane), dok su seniori osvojili 7 medalja na prvenstvima SR Hrvatske (1 zlato, 3 srebra i 3 bronce), 10 medalja na šampionatima Jugoslavije (1 zlato, 3 srebra i 6 bronci) i jednu brončanu medalju na prvenstvu Jugoslavije ("šampionati" su se održavali više puta godišnje, a "prvenstvo" jednom i bilo je službeno važnije, ali su u stvarnosti "šampionati" bili natjecateljski zahtjevniji, a oba natjecanja održavala su se pod okriljem hrvačkih saveza, republičkog odnosno jugoslavenskog, op. p.). Za reprezentaciju SR Hrvatske u tom je razdoblju nastupilo 7 hrvača, 2 u mlađem i 5 u seniorskom uzrastu, dok je za reprezentaciju Jugoslavije nastupio jedan hrvač u omladinskoj konkurenciji.
Njegov trenerski rad okrunjen je u sezoni 1978./79. nastupom kluba u Prvoj saveznoj ligi Jugoslavije i osvajanjem 5. mjesta. HK Poreč prva je momčad Poreštine koja je u Jugoslaviji sudjelovala u najvišem ligaškom rangu natjecanja.
Lukić je proglašen za najboljeg sportaša (1965.) i sportskog djelatnika (1978.) Općine Poreč. Dobitnik je diplome Saveza hrvačkih sportova Jugoslavije za osnivanje i promociju hrvanja te diplome i zlatne značke s pet olimpijskih krugova Teškoatletskog saveza Hrvatske.
Pored igračke i trenerske uloge u HK Poreč značajan je trag ostavio i kao dugogodišnji tajnik te član upravnog odbora, posebno u godinama nakon trenerske karijere.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti