Na današnji dan 1931. rođen liječnik Ivan Jovanović

Mozaik
29.01.2024 07:50
Izvor: Istrapedia
Ivan Jovanović (drugi zdesna) na dodjeli nagrade "Sv. Mauro", 1999., desno porečki gradonačelnik Rodoljub Kosić, lijevo biskup Ivan Milovan i drugi dobitnik "Sv. Maura" Anton Vladišković
Ivan Jovanović (drugi zdesna) na dodjeli nagrade "Sv. Mauro", 1999., desno porečki gradonačelnik Rodoljub Kosić, lijevo biskup Ivan Milovan i drugi dobitnik "Sv. Maura" Anton Vladišković
Autor: Iz obiteljske arhive
Jovanović, Ivan, liječnik (Donji Zagon, Novi Vinodolski, 29.I.1931. Pula , 15.VIII.2016.).
U Novom je polazio osnovnu školu, a 1943. kao izbjeglica s obitelji, nakon ratnog paljenja njihova sela, odlazi u Koprivnicu gdje je nakon rata završio gimnaziju. U Zagrebu je upisao medicinu i diplomirao 1962. Pripravnički staž obavio je u Općoj bolnici u Puli i ambulanti u Vodnjanu, potom kao liječnik opće medicine odlazi u Višnjan . Tijekom rada u višnjanskoj ambulanti završio je specijalizaciju iz opće medicine na riječkom Medicinskom fakultetu te od 1973. radi u Domu zdravlja u Poreču .
Tada započinje s doškolovanjem na poslijediplomskom studiju o bolestima ovisnosti, posebice alkoholizma na Psihijatrijskoj klinici kod prof. Vladimira Hudolina u Zagrebu. Borba protiv alkoholizma i briga o zdravlju liječenih alkoholičara i njihovih obitelji postali su njegova glavna stručna i društvena preokupacija. Godine 1975. osnovao je, zajedno sa stomatologom Tvrtkom Opačkom i prvim pacijentima, klub liječenih alkoholičara u Poreču. Obitelj, u kojoj su ga uvijek zvali Miljenko, pamti ga i po tome da je slobodne trenutke, uz obiteljske obaveze, najviše posvećivao stručnom usavršavanju u radu s pacijentima i novostima iz područja bolesti ovisnosti. Godine 1992./93. nastavio je rad u terapijskoj zajednici Zdravog grada Poreč u kojoj je ostao aktivan do potkraj 2014., iako je u formalnu mirovinu otišao još 1996.
Za svoj je društveni angažman dobio porečke gradske nagrade 30. april te Sv. Mauro (1999.). Pokopan je na porečkom groblju.
   
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti