Na današnji dan 1910. rođen novinar, humorist Rudolf (Rudi) Udovič

Mozaik
06.07.2024 07:15
Izvor: Istrapedia
D. Požarić
Obrov, rodno mjesto Rudolfa Udoviča, 1955.
Obrov, rodno mjesto Rudolfa Udoviča, 1955.
Izvor: Istrapedia
Udovič, Rudolf (Rudi), novinar, humorist ( Obrov , 6.VII.1910. – Kopar , 7.IV.1987.).
Rođen u obitelji s osmero djece, otac Stefan, operater na telefonskim linijama TrstRijeka i poljoprivrednik, majka Marija rođ. Guštinčič, domaćica.
Pučku školu polazio je u rodnom mjestu, gimnaziju u Kopru i Sušaku, kamo je u školu odlazio iz tada talijanske Rijeke. U strahu da bi mu fašističke vlasti mogle oduzeti malograničnu putovnicu čime bi mu bilo onemogućeno školovanje u jugoslavenskom Sušaku, od 1930. se više nije vraćao u Italiju. Nakon sušačke gimnazije upisao se na Agronomski i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, ali studije nije završio.
U Zagrebu se povezao s istarskom i primorskom emigracijom te je kao student surađivao u njihovom glasilu Istra . Kratko je radio u putničkoj agenciji Putnik, a nakon sloma Jugoslavije uključio se u narodnooslobodilački pokret . Bio je uhićen te je kraj rata dočekao u ustaškom zatvoru u Zagrebu.
Nakon oslobođenja oporavljao se od iscrpljenosti u rodnom Obrovu, potom je u Trstu, gdje se 1945. zaposlio kao novinar u Primorskom dnevniku . Godine 1947. otišao je u Goricu gdje je uređivao Soču , glasilo Demokratskog fronta Slovenaca u Italiji (Demokratična fronta goriških, beneških in kanalskih Slovencev). Potom se 1.V.1949. zaposlio kao novinar-vođa smjene na Radiju Koper-Capodistria i na tom poslu ostao do 15.VI .1956. Kao novinar je djelovao do umirovljenja 1960., ali i kasnije, surađujući u Slovenskom Jadranu u Kopru, a nakon njegovog spajanja s Primorskim novicama nastavio je pisati u tom koparskom listu.
Uz redovni novinarski posao na koparskom je radiju vodio i humoristične emisije Franina in Jurina, Pepi in Tone, Vane in Luca, Kmet Andreja in agronom, a u Primorskim novicama pisao je vrlo čitanu humorističnu rubriku Barba Vane. Bio je obrazovan i načitan novinar, prožet narodnjaštvom i bogatom duhovitošću, kojom je znao obraditi raznovrsne aktualne teme, kako na književnom jeziku tako i na brkinsko - ćićkom dijalektu.
Godine 1972. dobio je nagradu za životno djelo Društva slovenskih novinara (Društvo novinarjev Slovenije).
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti