Na današnji dan 1883. pokrenut rad Škole za praktično vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo u Poreču

Lokalno
08.02.2021 09:24
D. Požarić
1
1
Godine 1863. Istarski sabor prvi put je raspravljao o potrebi poljoprivrednog prosvjećivanja. Zbog teških uvjeta u poljoprivredi i velike nepismenosti među seoskim stanovništvom tražili su se načini poboljšanja stanja. Osnovani su odbori za pokretanje poljoprivredne škole koji su, prema uzoru na poljoprivrednu školu u Klosterneuburgu u Austriji, željeli utemeljiti sličnu školu u Poreču . Inzistiralo se na tom da predavanja budu na hrvatskom jeziku.
Godine 1871. Istarski sabor je donirao 100.000 forinta za osnivanje središnje pokrajinske škole »po uzoru na najbolje slične škole u srednjoj Europi«. Odlukom Sabora 5.IX.1874. osnovana je Pokrajinska vinarsko-voćarska stanica sa sjedištem u Poreču ( Institut za poljoprivredu i turizam Poreč ), s ciljem da u njoj djeluje praktična poljoprivredna škola. Stanica je započela s radom u travnju 1875. U njoj su se rješavali aktualni problemi istarske poljoprivrede i provodila izobrazba seoskoga stanovništva. Najveći dio poljoprivrednih površina stanice bio je zasađen vinovom lozom i voćnjacima te loznim sadnicama, a osnovana je i kolekcija domaćih i stranih sorata vinove loze.
U stanici je bio vinski podrum u kojem su se istraživali najpogodniji načini preradbe grožđa te utvrđivala kvaliteta raznovrsnih vina. Zbog prijašnjega maloga kapaciteta, izgrađen je 1882. u prizemlju zgrade Sabora novi podrum koji je bio u uporabi do 1981. U njegovu laboratoriju rađene su analize te davani besplatni stručni savjeti proizvođačima. U stanici je bila osnovana i izložba strojeva i poljoprivredne opreme koja je seljacima omogućivala uvid u nove tehnologije te služila kao ogled napredne poljoprivredne proizvodnje.
Godine 1877. osnovan je pomoćni »pomološki vrt« u Pazinu. Novo je poljop. zemljište trebalo poslužiti komparativnim studijama u voćarstvu i vinogradarstvu zbog klimatskih razlika u odnosu na zemljišta u Poreču. Upute o održavanju imanja davala je stanica u Poreču. Kada je 1881. prvi put otkrivena peronospora, nova zarazna bolest vinove loze, stanica je započela edukaciju poljoprivrednika i tiskanje popularne literature o toj temi. U skladu s odlukom Sabora iz 1874., nekoliko godina nakon osnivanja stanice u njezinu je sklopu počela raditi prva poljoprivredna škola u Istri ( Poljoprivredna škola u Poreču ).
Carlo Hugues , ravnatelj stanice od 1882., pokrenuo je 8.II.1883. rad Škole za praktično vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo. Uz odobrenje bečke vlade 1905. osnovana je  Poljoprivredna škola u Pazinu , koja je prestala raditi 1963. Tijekom 1970-ih u Višnjanu su osnivana narodna učilišta za obrazovanje poljoprivrednih radnika. Nakon četrdesetogodišnje stanke 2001. ponovno je otvoren Poljoprivredni odjel Veleučilišta u Rijeci, koji tijekom dvoipolgodišnjega školovanja obrazuje inženjere vinarsko-vinogradarskoga smjera. ( Istrapedia )
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti