Na današnji dan 1844. Rođena pedagoginja, pjesnikinja, političarka Giuseppina Martinuzzi

Mozaik
14.02.2024 07:58
Izvor: Istrapedia
D. Požarić
Giuseppina Martinuzzi
Giuseppina Martinuzzi
Izvor: Istrapedia
Martinuzzi, Giuseppina (Maria Sandra), pedagoginja, pjesnikinja i političarka ( Labin , 14.II.1844. – Labin, 25.XI.1925.).
Rođena je u uglednoj građanskoj obitelji, doseljenoj 1720. iz Furlanije . Obrazovao ju je otac, a potom je privatno studirala te 1873. počela raditi kao učiteljica na zamjeni u Labinu, a potom u Galižani. Godine 1875. dobila je diplomu za poučavanje u općim pučkim školama, pa je nastavila predavati u Miljama i potom do umirovljenja 1905. u Trstu . Bila je izvrsna pedagoška radnica, praktičarka i teoretičarka te suradnica mnogobrojnih pedagoških časopisa. S grupom autora sastavljala je udžbenike za osnovnu školu. Zapažen je njezin priručnik Manuale mnemonico (1886.), s oglednim tablicama za lakše pamćenje gradiva.
Pisala je pjesme, a najpoznatiji joj je socijalni spjev Ingiustizia (1907.). Bila je vlasnica i pokretačica dvaju književnih časopisa – Pro Patria i, nakon njegove zabrane, Pro Patria Nostra . Također se isticala društvenim i političkim djelovanjem. U početku je bila na pozicijama iredentizma , a potom je prihvatila ideje socijalizma. Održala je mnogobrojne javne govore, zastupajući prava djece, radnika, posebice žena, a zagovarala je suradnju talijanskog i slavenskog žitelja u Istri. Godine 1921. učlanila se u Komunističku partiju Italije (KPI, Partito Comunista d'Italia , PCI).
Njezino ime nose ulice u Labinu, Novigradu, Puli, Rovinju, Umagu i rimskom predgrađu Ottavia te talijanska osnovna škola u Puli. ( Istrapedia )
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti