Na današnji dan 1756. Marija Terezija ograničila progon vještica u Hrvatskoj

Mozaik
26.03.2013 09:33
B.Ž.
1
1
Hrvatski su sudovi i dalje mogli voditi procese protiv vještica, no prije nego bi mogli presude izvršiti, morali su tražiti osobnu dozvolu carice i kraljice Marije Terezije.
Tako je na današnji dan 1756. godine usvojena u Hrvatskom saboru odredba po kojoj sve presude vezane za progona vještica i čarobnjaka moraju ići samoj Mariji Tereziji na potvrdu.
Marija Terezija na taj je način željela spriječiti sve učestalije zloupotrebe vještičjih progona u Hrvatskoj. Nijedna žena više nije mogla biti spaljena bez njenog pristanka. Marija Terezija, tradicionalno katolički odgojena i sama je vjerovala u vještice, no bilo je očito da su sudovi iz raznoraznih interesa i namještenih procesa često osuđivali naravno nevine žene na smrt. U romanu Grička vještica Marija Jurić Zagorka opisala je jedan takav slučaj. Valja zamijetiti kako su ondašnje procese protiv vještica vodili civilni, a ne više crkveni sudovi, što govori kako vještice nisu bile religijski fenomen, već fenomen praznovjerske zatucanosti puka i tko zna još kakvih pokvarenih i podlih interesa.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti