Motovun film festival: Kineska četvrt ove nedjelje na Design districtu!

Kultura
16.06.2018 18:06
D. Požarić
Kineska četvrt Romana Polanskog
Kineska četvrt Romana Polanskog
15. lipnja 2018. ‒ Političari, ružne zgrade i kurve – svi oni jednom postanu ugledni ako dovoljno potraju, kultna je rečenica iz Kineske četvrti, klasika neo-noira Romana Polanskog iz 1974. godine sa sjajnim Jack Nicholsonom i Faye Dunaway u glavnim ulogama. Nasilje, korupcija i tvrdo-kuhani antijunaci vraćaju se u ovom filmu u velikom stilu, a Kineska četvrt smatra se prvim filmom neo-noira u kojem vladaju grubi detektivi, fatalne ljepotice i krupne zvjerke sa svojim krupnim financijskim zavjeravama.
Priča je smještena u Los Angeles tridesetih godina i inspirirana je povijesnim razmiricama oko prava na zemlju i vodu u Kaliforniji. Slatkoća korupcije i nemogućnost pojedinaca da joj se othrvaju, osnovna je tema filma što ga čini vrlo aktualnim za naše prilike u kojima je transparentnost poslovanja rijetka poput čovječje ribice.
Kineska četvrt nominirana za čak 11 Oscara, nalazi se redovito na svim listama najboljih filmova svih vremena i to prije svega zahvaljujući odličnom originalnom scenariju Roberta Townea za kojeg je i nagrađen Oscarom.
Mnogi, pa i sam Polanski, vjeruju da je ovo njegov najbolji film, iako je u sljedećim desetljećima snimio brojna druga sjajna ostvarenja, ali van američkog tla. Redatelj je u filmu odigrao cameo ulogu gangstera koji nožem poreže nos Jakea Gittesa, glavnog lika kojeg glumi Jack Nicholson. Sam Polanski vješto je odglumio napad, izbjegavši njegovo ozljeđivanje iako je bila riječ o pravom nožu.
Da biste vidjeli kako je to izveo, trebate se prijaviti na newsletter na stranici skrivene.motovunfilmfestival.com . Projekcija je besplatna, kao i iduće tri koje će uslijediti do 9. srpnja.
U petak, 29. lipnja, slijedi nova Skrivena projekcija, kultni klasik francuskog redatelja Françoisa Truffauta, Fahrenheit 451, distopijski film o svijetu u kojem su knjige protuzakonite zbog toga što se vlast boji da mogu utjecati na razvoj neovisnog mišljenja. Film iz 1966. godine s takvom tematikom jako je aktualan 52 godine kasnije, kako u svijetu, tako i u nas.
I zato otvorite svijest i prijavite se za besplatnu projekciju na newsletter na stranici skrivene.motovunfilmfestival.com . Kao i uvijek, mjesto prikazivanja filma bit će otkriveno dan prije projekcije. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti