MOTOVUN FILM FESTIVAL: 100 filmova u 5 dana

Kultura
27.07.2004 00:00
D. Požarić
«Za probijanje kroz ovogodišnji program trebat će nešto više truda i istraživačkog duha», kažu organizatori šestog Motovun Film Festivala koji je započeo jutros u 10 sati projekcijom kanadskog filma «The Saddest Music in the World» u kinu Bauer. «Probijanje» kroz natrpan program petodnevnog Motovun Film Festivala uistinu nije jednostavno, ali ako se slijede osnovna uputstva organizatora, među kojima se prvo odnosi na «udobnu obuću za uske i skliske kamene uličice», posjetitelji će se snaći preko osnovne podjele programa.

Motovun Film Festival u glavnome programu ovaj je put sastavljen od filmova koji uglavnom ne idu u kino-distribuciju: četvrtina tog programa sastavljena je od dugih dokumentaraca, a filmovi stižu iz Njemačke, Mongolije, SAD-a, Velike Britanije, Austrije, Rusije, Finske, Mađarske, Danske, Australije, Islanda, Norveške, Srbije i Crne Gore, Španjolske, Kazahstana, Brazila, Južne Koreje i iz Hrvatske (Matanićev «100 minuta Slave» i «Seks, piće i krvoproliće» Matića, Nuića i Jurića).

Indija, zemlja u kojoj je filmska industrija najproduktivnija na svijetu, ove je godine svoje mjesto našla u okviru već tradicionalnoga predstavljanja nacionalne kinematografije. Program pod naslovom «Made in India» sastavio je filmski kritičar britanskog "The Guardiana", a u Motovun je pozvao tri naslova - «A Nation without Women», «Chokher Bali» i «Maqbool», koji su, prema njegovim riječima, zaduženi da razbiju predrasude o beznadno melodramatičnim i uglavnom dosadnim indijskim autorima.

Uz glavni program i program «Made in India», Motovun i ove godine predstavlja «Test Screening» te program «Nešto kraći filmovi». Sve u svemu, riječ je o Festivalu na kojem će u pet dana igrati blizu stotinu naslova na četiri lokacije – u kinu Bauer, kinu Trg, Još manjem kinu i u kinu Barbacan. Cijene ulaznica su 20 i 25 kuna, kao i prošle godine.

Izuzev filmova, i ove godine organizirane su radionice Motovunske filmske škole. O tajnama zanata glume učenike su poučavali Mira Furlan i Bogdan Diklić, a njihova je škola završila jučer. «Varan», radionicu dokumentarnog film održat će stručnjaci iz Francuskog instituta, a od izložaba najavljene su «Gledanje» (Nova dalmatinska fotografija), «Ilustracije» feralovca Alema Ćurina, a za petak dolazak članova Ulysses Theatrea. Najnovije izdanje Motovun Film Festivala obilježava i pedesetu obljetnicu rada Zvonimira Berkovića, a zlatni autorov jubilej Motovun slavi u srijedu navečer projekcijom njegova nagrađivanog prvijenca «Moj stan», kratkog filma iz 1963. godine.

Vjerojatno poučeni prošlogodišnjim iskustvom, kada su ljudi navalili na dan otvaranja Motovunskog festivala, a potkraj manifestacije gradić je bio poluprazan, organizatori su odlučili popratne glazbene programe rasporediti tako da najatraktivniji sviraju na kraju. Tako će prvi dan Motovunskog festivala završiti svirkom grupe Šo!Mazgoon, u utorak svira Savannah Expression, u četvrtak No Name No fame, a posljednji je dan rezerviran za najveće atrakcije, splitski TBF i Edu Maajku, koji će svirati u ponoć, nakon dodjele nagrada.

O dobitniku «Propelera», glavne nagrade Motovun Film Festivala odlučit će festivalski žiri u kojem sjede književnik Ivo Brešan, glumac Branko Đurić – Đuro, dekan praške filmske škole FAMU Dušan Trančik i američki scenarist Andrew Horton. Isti će žiri dodijeliti i nagradu «odAdoA» (od Albanije do Austrije). Međunarodni žiri filmskih kritičara dodijelit će nagradu FIPRESCI koja se po jedinstvenim pravilima toga uglednoga europskog udruženja kritičara dodjeljuje i u Cannesu.

«Amnesty International Human Rights Award» bit će dodijeljena najboljem filmu koji tematizira problematiku zaštite ljudskih prava, a novoutemeljena je i nagrada «Jameson».

Iako je Motovun Film Festival započeo jutros, svečano će se otvaranje održati večeras u 21 sat na Trgu pobjednika Locarna, filmom «Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring» Kim Ki-Duka, nastao u južnokorejskoj i njemačkoj koprodukciji. Među najatraktivnijim naslovima, u idućih se pet dana izdvajaju «Čuvar stanice» trostruko nagrađivan na Sundanceu, «Koktebel» nagrađen u Montrealu, u Moskvi i u Karlovym Varyma, potom dokumentarac koji osvaja kritiku i publiku diljem svijeta «Priča o uplakanim devama», «Jedan poljubac drag» Kena Loacha, vjerojatno najpoznatijeg redatelja na motovunskom programu, te «Magle rata», film nagrađen Oscarom kao najbolji dokumentarac.

Dubravka Lampalov
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti