Modeli kreativne suradnje škole - obitelji - zajednice u gradu Poreču

Lokalno
12.06.2009 00:00
Izvor: DND Poreč
D. Požarić
1
1
1
Moderna vremena, brojni rizici današnjice, uloge iz kojih nastupaju nastavnici i roditelji želeći poručiti najbolje djeci i mladima veoma su kompleksne te zahtijevaju promjene i prilagodbe. Otvaranje škole prema roditeljima te poticanje partnerstva škole, roditelja i zajednice Osnovna škola Poreč razvija već treću godinu. Osmišljavaju se vrijedni, cjelogodišnji mali projekti razrednih odjela u kojima učestvuju djeca, nastavnici, roditelji i predstavnici zajednice u cilju poticanja zdravog rasta i razvoja djece i mladih.
Projekti su specifični, kreativni i otvoreni, osmišljeni prema potrebama djece i očekivanjima roditelja, a potiču povezivanja djece i najvažnijih odraslih u njihovu okruženju u cilju uspostavljanja suradničkih odnosa i uzajamnog povjerenja. U projekte škole uključuje se zajednica te tako pruža podršku svim inicijativama za zdravlje obitelji prvenstveno kroz projekt Zdravi grad Poreč.
Koliko ovakvi projekti mogu biti posebni i zadovoljavati specifične interese djece pokazali su nam 6.b razred i njihova razrednica prof. Nevenka Mandić.
Projekt je osmišljen kao zajednički rad djece i roditelja na tekstu knjige "Lav, vještica i ormar" S.C. Lewisa, u malim grupama, u prostorima škole, u periodu od 19 do 23 sata uz prigušena svjetla svijeća.  Da bi ostvarili partnerski odnos sa svojom djecom  i ravnopravno sudjelovali u  zadacima, roditelji su pročitali navedenu knjigu ili pogledali film i tako odradili pripremu za temu koja je djeci uobičajena. U  radnim grupama roditelji i djeca su razgovarali, pregovarali, zajedno učili, oblikovali sadržaje, izmjenjivali dojmove te motivirano kreirali zanimljive završne prezentacije. Grupe su imale vrlo različite zadatke i to: ilustrirati scenu iz romana, objasniti insert iz filma i usporediti ga sa knjigom, dramatizirati jednu scenu, pripremiti maske i scenski pribor, usporediti hrvatski i njemački prijevod romana, pratiti i prezentirati rad svih grupa...
Sve se odvijalo navečer kako bi djeca doživjela prostore škole u vrijeme kad je škola uobičajeno zatvorena. Atmosferu su obogatili svijećama i predano radili na svojim zadacima surađujući s roditeljima. U svakoj grupi djeca i roditelji su se izuzetno trudili i pokazali kako mogu kvalitetno provoditi vrijeme zajedno radeći na istim sadržajima i zalažući se za isti projekt.
Završne prezentacije svih grupa  realizirane su do 23 sata kako bi se djeci poslala poruka o zakonskoj regulativi prema kojoj su 23 sata granica do koje mogu boraviti izvan svojih kuća naročito ako nisu u pratnji roditelja. Rad na projektu je pokazao da uistinu postoje različite mogućnosti za suradnju, projektno partnerstvo i kvalitetnu komunikaciju djece i odraslih u njihovim životima te da ih je potrebno poticati, njegovati i razvijati.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti