Model grupnog ulaganja: Prva sunčana elektrana u rukama građana

Hrvatska i svijet
16.05.2018 07:38
D. Požarić
Zelena energetska zadruga
Zelena energetska zadruga
Potpisivanjem ugovora s Gradom Križevcima, Zelena energetska zadruga (ZEZ) jučer je započela prvu kampanju grupnog ulaganja u obnovljive izvore energije u Hrvatskoj pod nazivom “Križevački sunčani krovovi”. Građanima je ponuđena mogućnost da vlastitim sredstvima sudjeluju u financiranju sunčane elektrane, te da ostvare povrat ulaganja uvećan za kamatu u iznosu od 4.5 posto godišnje.
Na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka u vlasništvu Grada, u Križevcima će uskoro biti izgrađena sunčana elektrana snage 30 kW, koja će se prvi put financirati od strane građana po modelu mikro zajmova. Svaka fizička i pravna osoba može postati ulagač davanjem zajma na period od 10 godina, unutar koje će im se ulog vratiti s kamatama.
-Zadruga će primati naknadu od ušteda potrošnje električne energije ostvarenih radom sunčane elektrane. Ista naknada će se koristiti za povrat zajma s kamatom svim ulagačima, objašnjava Ivan Zoković, voditelj projekta grupnog ulaganja u sunčanu elektranu.
Modelom grupnog ulaganja otvara se mogućnost da članovi lokalne zajednice mogu već s minimalnim ulogom od tisuću kuna vlastitim doprinosom izgraditi elektranu koja će nakon 10 godina nakon povrata investicije ostati u vlasništvu Grada kao nasljedstvo za buduće generacije.
-Ulaganjem u zelenu energiju građani sami stvaraju i potiču dobru i solidarnu ekonomiju, jer novac ostaje u lokalnoj zajednici i koristi društvenom i ekološkom razvoju. Ovaj poslovni model koji se bazira na zadružnom financiranju putem mikrozajmova se može replicirati i na drugim objektima javne namjene, naglašava Zoran Kordić, upravitelj ZEZ-a.
-Ne mogu opisati svoje zadovoljstvo što postajemo prvi grad u Hrvatskoj koji će postaviti sunčanu elektranu na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci financiranu grupnim ulaganjem građana po principu mikro zajmova. Ovo je smjer u kojem grad želi ići prema obnovljivim izvorima energije i jedna od aktivnosti koja se tiče energetske obnove, istaknuo je gradonačelnik Križevaca Mario Rajn.
-Zabrinuti sve vidljivim posljedicama klimatskih promjena građani nas često pitaju što mogu sami učiniti. Rješenje krize s fosilnim gorivima svakako je u obnovljivim izvorima energije. Ovo je jedan od načina na koji se svi mogu uključiti u nužnu i hitnu energetsku tranziciju, primjerice usmjeravanjem dijela štednje iz komercijalnih banaka u društveno odgovorne projekte, poručila je Marija Tomac, voditeljica kampanje u Greenpeaceu.
Glavni nositelj i idejni začetnik projekta je Zelena energetska zadruga uz podršku REA Sjever u tehničkom dijelu te uz podršku Greenpeacea, Terra Hub-a i Grada Križevaca u provođenju kampanje. Projekt podržavaju Europska federacija energetskih zadruga (REScoop.eu) i Europsko udruženje gradova Energy Cities. Projekt će se prezentirati u Razvojnom centru i tehnološkom centru Križevci 17. svibnja u 17 sati.
Sve potrebne informacije za ulaganje u sunčanu elektranu nalaze se na www.zez.coop/ulaganja . (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti