MMC Luka: Predstavljena monografija Đanina Božića

Kultura
22.12.2012 17:45
D. Požarić
Dorina Vlakančić, Gorka Ostojić Cvajner, Đanino Božić, Ivica Župan i Jerica Ziherl (B. V.)
Dorina Vlakančić, Gorka Ostojić Cvajner, Đanino Božić, Ivica Župan i Jerica Ziherl (B. V.)
Monografija istarskog umjetnika Đanina Božića u izdanju Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre i pulske tvrtke Medit predstavljena je sinoć u Multimedijalnom centru Luka. Prigodno nazvana "Dolazi nam Božić" okupila je, osim autora, predsjednicu HDLU-a Istre Dorinu Vlakančić, povjesničarke umjetnosti Gorku Ostojić Cvajner i Jericu Ziherl, te povjesničara umjetnosti Ivicu Župana koji je ujedno i autor monografije.
Autor monografije Ivica Župan prisjetio se mnogih anegdota iz karijere autora, njegove posebnosti, povučenosti i povrh svega dobrote. U svom tekstu u monografiji, Župan je na tečan, razumljiv i krajnje informativan način označio cijeli kreativni put Đanina Božića, a za njigu je kazao da ona autora "pokušava očitovati i kao nenametljiva i povučena ali pravodobna sudionika jedne vrlo uzbudljive epohe, razdoblja krupnih preispitivanja i odvagivanja prirode slikarstva i prirode samih likovnih umjetnosti, kada se utemeljuju novi pogledi na plastički jezik i ulogu umjetnosti, na lik i ponašanje umjetnika.
Jerica Ziherl je kod Božića pohvalila način na koji je vodio dnevnik svega što mu se na kreativnom polju, ali i izvan njega događalo što je neprocjenjivo vrijedan materijal kada se pokušava rezimirati tridesetogodišnji rad jednog umjetnika. Đanino Božić se na kraju zahvalio svim suradnicima u izradi monografije, a svi su se govornici podsjetili lika i djela Predraga Spasojevića čija bi monografija trebala ugledati svjetlo dana u travnju sljedeće godine. (Boris VINCEK)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti