Mlijeko s istarskih farmi je zdravo

Istra
12.02.2013 01:22
B.Ž.
1
1
"Mlijeko s istarskih farmi kontrolira se čak četiri puta mjesečno i do sada se nikada nije dogodilo da su njemu pronađene nedozvoljene vrijednosti", potvrdio je Silvano Orbanić, predsjednik istarske Udruge uzgajivača goveda i proizvođača mlijeka Mlikarica, koja na području Istre okuplja stotinjak proizvođača.
- Zaista mi je teško tvrditi je li se radilo o domaćem ili stranom mlijeku i pitanje je hoćemo li ikada saznati istinu. Nije neuobičajeno da se plijesan pojavljuje u vlažnim uvjetima i kada su temperature visoke, i ta pojava nije od danas. Kao što ljudi u stanovima udišu plijesan, tako je zbog vremenskih uvjeta došlo i do pojave pljesnivog sijena koje su potom pojele krave. To se kod nas u Istri još nikada nije dogodilo, a najgora je varijanta kada se plijesan pojavi u kukuruzu, pojašnjava Orbanić.
Naglašava da svi istarski mljekari redovito odnose uzorke mlijeka na kontrolu u Središnji laboratorij za kontrolu mlijeka u Križevcima koji djeluje već desetak godina, a dokažu li se u mlijeku nedopušteni zaostaci poput antitoksina, antibiotika i deterdženata, odmah se alarmira nadležna veterinarska inspekcija.
- Ni Dukat ni Vindija ne otkupljuju mlijeko u Istri. Proizvođači s Poluotoka prodaju prerađivačima poput riječke mljekare PIK, žminjskog Latusa, Vesne iz Loborike te još nekolicini manjih, većinom sirarima. U PIK-ovim proizvodima nisu našli nedopuštene spojeve, što znači da je istarsko mlijeko zdravo, zaključio je Vladimir Licul, direktor i suvlasnik tvrtke Bio Adria iz Čepića.
Najnovija mljekarska afera definitivno bi mogla ići u prilog malim trgovcima kojima se ovih dana posao povećao i do sto posto, a najviše su domaće mlijeko počeli kupovati umirovljenici. (I. RADIĆ; D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti