Mladi liberalnih stranaka poručili: Lošom poreznom politikom i nebrigom za prostor generira se skupa gradnja nedostižna za mlade

Hrvatska i svijet
08.10.2023 08:20
D. Požarić
Panel mladih
Panel mladih
ZAGREB – "Lošom poreznom politikom i nebrigom za prostor generira se skupa gradnja nedostižna za mlade. Problemu stanovanja nije dovoljno pristupiti pojedinačnim mehanizmima, potrebno je slušati stručnjake i potrebe mladih kako bi se kreirale politike koje u obzir uzimaju cjelokupni sustav" – poručili su mladi GLAS-a, HSLS-a, Fokus-a i IDS-a te predstavnici vodstava stranaka na jučer održanoj panel raspravi na temu budućnosti stanovanja za mlade.
U organizaciji političkih pomladaka liberalnih stranaka, uz financiranje zaklade Friedrich Naumann, jučer se u Zagrebu održala panel rasprava na kojoj su govorili stručnjaci iz domene tržišta nekretnina, europskih politika, domene arhitekture i izgradnje te predstavnici mladih GLAS-a, HSLS-a, Fokusa i IDS-a. Cilj panela bio je potaknuti sustavno rješavanje problema stanovanja mladih koji postaje gorući i nezaobilazni problem za većinu mladih u različitim sredinama Hrvatske.
- Hrvatska je na začelju Europske unije kada je u pitanju napuštanje roditeljskog doma, a uzroke toga vidimo u stanju na tržištu nekretnina, posebice u velikim gradovima i turistički intenzivnim područjima. Financijske mogućnosti mladih osoba nedostatne su za sudjelovanje u tržišnom natjecanju za vlastiti stan, kuću ili zemljište, dok su uvjeti najma pretežito neregulirani i nefunkcionalni za stabilno stanovanje, naglasili su predstavnici mladih.
Hrvatskoj je potrebna nova porezna politika i bolje upravljanje prostorom. Na mladima je, pogotovo onima politički angažiranima, da stavljaju teme na dnevni red, potiču raspravu i nameću moguća rješenja ključnih problema. "Liberalne stranke oduvijek su bile predvodnice pozitivnih promjena, a za nas je politika mjesto okupljanja različitih stranaka oko pitanja koja su nam zajednička ili su važna za našu zajednicu", poručili su predstavnici mladih. Panel rasprava poput ove, prilika je za naglašavanje važnosti stručnog pristupa i zajedničkog djelovanja.
Podršku panelu pružili su i predstavnici političkih stranaka: predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš, predsjednik IDS-a Dalibor Paus, potpredsjednik Fokusa Dario Vrbaslija, predsjednik HSLS-a grada Zagreba Darko Klasić, te europarlamentarac Valter Flego koji je u stručnom djelu panel rasprave naglasio kako je ovo pitanje sve više u fokusu Europskog parlamenta.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti