Mladi IDS-a na sastanku protiv štetnih izmjena Zakona o savjetima mladih

Hrvatska i svijet
22.06.2023 12:03
kb
Autor: Press IDS
Predstavnici Kluba mladih IDS-a sudjelovali su na zajedničkom sastanku političkih pomladaka parlamentarnih stranaka s ciljem upozoravanja na problematične izmjene Zakona o savjetima mladih. Inicijativa za sastanak došla je od Foruma mladih SDP-a, a fokus je bio na nedavnim izmjenama zakona koje su prošlog tjedna bile na prvom čitanju u Hrvatskom saboru.
Valentina Orbanić, predsjednica Kluba mladih IDS-a, istaknula je da predložene izmjene ugrožavaju autonomiju lokalnih i regionalnih savjeta mladih. Lokalni i regionalni savjeti mladih imaju važnu ulogu kao savjetodavna tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave te pružaju mišljenja temeljena na potrebama mladih u svojim područjima. Nametanje odluka trećih tijela suprotno je teritorijalnom ustroju i ugrožava pluralizam i decentralizaciju, istaknula je Orbanić.
Osim toga, Orbanić je upozorila na sumnjive okolnosti prihvaćanja prijedloga javnog savjetovanja za nacrt Prijedloga zakona o savjetima mladih. Gotovo svi prijedlozi su odbijeni ili samo djelomično usvojeni, dok su prijedlozi Mladeži HDZ-a u potpunosti usvojeni, čak i nakon prvotnog odbijanja. To budi sumnje u objektivnost procesa kreiranja zakona, naglasila je Orbanić.
Na zajedničkom sastanku, na kojem su prisustvovali i predstavnici Organizacije mladih HSS-a, Možemo i Centra, izraženo je nezadovoljstvo prema izmjenama Zakona o savjetima mladih. Pozvani su svi saborski zastupnici, predstavnici mladih, civilno društvo i mediji da snažno se usprotive ovakvim izmjenama zakona.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti