Miroslav Bertoša, Povijesno i etnokulturno konstruiranje zavičaja: Kako Hrvatsku "pripojiti" Istri

Kultura
23.11.2018 07:20
D. Požarić
1
1
Javno predavanje „Povijesno i etnokulturno konstruiranje zavičaja: Kako Hrvatsku “pripojiti” Istri“ profesora emmeritusa Miroslava Bertoše, bit će održano u petak, 23. studenoga u 13 sati na Filozofskom fakultetu u Puli u Dvorani Slavka Zlatića.
Predavanjem će se obilježiti pedeseta obljetnica objavljivanja „Knjige o Istri“ (1968. -2018.), a organizirano je kao redovita mjesečna Tribina Odsjeka za povijest. „Knjiga o Istri“ nastala je prema zamisli istaknutoga hrvatskog intelektualca Tone Peruška kojega je prerana smrt spriječila u realizaciji publikacije. Ona je stoga objavljena kao suautorsko djelo, jer su svojim tekstovima Peruškov nacrt dopunili Miroslav Bertoša, Josip Bratulić, Zvane Črnja, Etore Poropat, Jelka Radauš-Ribarić, Josip Roglić, Ive Rudan, Petar Strčić, Ante Šonje, Viktor Vitolović i Slavko Zlatić. Već navedeni popis suradnika, redom eminentnih znanstvenika i intelektualaca, neizostavnih pri osvrtu na noviju kulturnu povijest istarskog prostora, ukazuje na važnost ovoga izdanja. Premda su navedeni suradnici u knjigu utisnuli svoj autorski pečat, ona je koncepcijski ostala utemeljena na Peruškovoj jasno oblikovanoj ideji o cjelovitom prikazu istarske povijesne sudbine i potrebi Nastave o zavičaju, predmeta što ga je uveo na tadašnjoj pulskoj Pedagoškoj akademiji, napisavši i skriptu istoga naslova.
Svoj je poriv, uostalom, precizno definirao sam Peruško: „Razbiti taj osjećaj izoliranosti i ukloniti osjećaj nacionalne manje vrijednosti, pomoći tom “čovjeku na raskršću” znanjem koje će postati uvjerenjem, to je, eto, politički zadatak Nastave o zavičaju.“
Promišljeni izdavački i intelektualni pothvat, „Knjiga o Istri“ i nakon pola stoljeća predstavlja jednu od temeljnih publikacija objavljenih nakon priključenja Istre Hrvatskoj. Predavanje Miroslava Bertoše prilika je da se njen značaj još jednom istakne.
Priredio B. V.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti