Ministarstvo poljoprivrede priprema nove uvjete za prodaju kućnih ljubimaca

Hrvatska i svijet
08.05.2018 11:18
D. Požarić
Ilustracija (Pixabay)
Ilustracija (Pixabay)
Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je savjetovanje s javnošću za novi pravilnik o uvjetima kojima moraju udovoljavati trgovine za prodaju kućnih ljubimaca i veleprodaje. Njime se detaljno propisuje način držanja kućnih ljubimaca u trgovinama za prodaju i prostorima veleprodaje te osposobljavanje osoblja koje brine za dobrobit životinja.
U trgovinama i veleprodajama mogu se prodavati samo životinje koje su, u skladu sa značajkama vrste, naviknute na rukovanje od strane čovjeka i koje su u dobi primjerenoj za samostalan život. Nastambe sa životinjama mogu se držati samo u prostorima trgovina i veleprodaja, ali se ne smiju izlagati u izlozima, osim ukrasnih riba kojima se u akvariju mora osigurati mjesto za skrivanje.
Uvjeti u kojima se životinje drže moraju biti u skladu s postojećom praksom i znanstvenim saznanjima o potrebama pojedinih vrsta i kategorija životinja. Životinjama se tijekom boravka u vanjskim prostorima trgovine/veleprodaje trebaju osigurati uvjeti držanja u skladu s potrebama svake životinjske vrste. Životinjama koje se ne mogu prodati mora se, ovisno o vrsti i kategoriji, osigurati primjeren smještaj i skrb, dok se ne udome ili ne vrate dobavljaču. Pravilnik propisuje i uvjete o tome kakve moraju biti nastambe za životinje te detaljne načine držanja.
Vlasnik ili posjednik trgovine kućnim ljubimcima i veleprodaje određuje djelatnika zaduženog za dobrobit životinja koji osigurava provedbu kontrole životinja i uvjeta držanja, te kao i skrbnik, mora biti osposobljeni u skladu s programom pravilnika ili posjedovati istovrijedno iskustvo, odnosno znanje. Pravilnik je dostupan ovdje , a svoja mišljenja građani mogu izraziti do 6. lipnja ove godine. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti