Međunarodni projekt učenika poljoprivrednog smjera:"LAMB AND OLIVE OIL, WHAT ELSE?!"

17.12.2020 10:06
Mihaela Peruško
1
1
Projekt ˝Lamb and olive oil, what else?! ˝započeo je prije dvije i pol godine suradnjom poljoprivrednog programa naše škole i poljoprivredne škole Licee Francois Marty iz Francuskog grada Villefranche de Ruerguea   zajedno s još dvije ugostiteljske škole, iz Pule i Francuske. U listopadu 2019. godine ugostili smo kolege iz Francuske te smo ih upoznali s uzgojem maslina i njihovom preradom,odnosno proizvodnjom maslinovog ulja.
Nažalost, zbog novonastale situacije s virusom COVID-19 nismo bili u mogućnosti otputovati u Francusku, kako je bilo planirano ove godine, ali zahvaljujući internetu i njegovim mogućnostima putem virtualnih učionica i videokonferencija uspjeli smo provesti virtualnu mobilnost kod naših partnera iz Francuske.
Tijekom tjedna mobilnosti 23. – 26. 11. kroz članke, prezentacije, kvizove i prospekte naši kolege upoznali su nas sa uzgojem ovaca u njihovoj regiji i proizvodnjom poznatog sira Roquefort . Sve te aktivnosti proveli smo u online učionici i kroz videokonferencije. Mi smo tijekom tog tjedna, naše kolege upoznali s našom domaćom pasminom ovce Istarskom pramenkom i pokazali im njezin uzgoj kroz izvještaj s OPG-a Macan, koji smo posjetili krajem listopada.
[slika2]
Naši novi prijatelji naučili su nas puno novih stvari, ponajviše o pasminama ovaca koje se kod njih uzgajaju te proizvodnji sira. Pasmina Lacon je domaća ovca, mliječnog tipa iz južne Francuske. To je vrlo je cijenjena pasmina u Francuskoj te čini 9% ukupne populacije ovaca u toj zemlji. Od njenog se mlijeka proizvodi poznati ovčji sir Roquefort o kojem smo mnogo toga čuli i naučili iz njihovih prezentacija. Sirevi Roquefort dozrijevaju u pećinama u blizini mjesta Roquefortsur-Soulzon na južnim obroncima Cevennes gorja u regiji Occitane . Sir najprije zrije 4 tjedna na temperaturi od 4 do 10 stupnjeva, nakon toga ih se zamata u posebnu foliju te zriju 3 do 4 mjeseca. Za proizvodnju 1 kilograma sira, potrebno je 4 i pol litre masnog mlijeka pasmine Lacon . Naše znanje provjerili su kroz kvizove i križaljke o navedenoj temi. Cijeli tjedan bio je zanimljiv, iako smo bili pomalo tužni jer bi bilo puno ljepše da smo sve to mogli vidjeti u živo. To je ujedno bila i posljednja aktivnost u projektu, za nas učenike.
Projekt završava u veljači 2021.g, u njemu su sudjelovali učenici 2., 3., i 4. razreda poljoprivrednog smjera. Bilo je to jedno predivno iskustvo i zbog toga se radujemo novom projektu koji je počeo u prosincu, kojem je tema Tradicionalna hrana u različitim krajevima Europe .
Ovakva su iskustva dragocjena i pored znanja kojeg dobivamo šire nam vidike i povezuju s našim vršnjacima diljem Europe.
Antonio Matošović, 3. agro
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti