Međunarodni orguljaški festival Organum Histriae slavi punoljetnost

Kultura
14.06.2015 09:38
D. Požarić
Samanta Stell
Samanta Stell
18. izdanje međunarodnog orguljaškog festivala Organum Histriae od 20. do 25. lipnja 2015. donosi pet koncerata diljem Istre, izvrsne domaće i inozemne glazbenike te nove suradnje i koprodukcije. Već tradicionalno, punih osamnaest godina, Festival otvara svoja vrata u umaškoj Župnoj crkvi u 21 sat.
Tako će biti i ove godine, a otvorit će ga istarska flautistica Samanta Stell i talijanski orguljaš Nicolò Sari. Suradnja umjetnika realizirana je na razini koprodukcije s Međunarodnim orguljskim festivalom Gatano Callido – Venecija (isti če umjetnici sa istim programom nastupiti u prosincu ove godine u Veneciji.)
Programom pod nazivom Organ in the Wind glazbenici koji su diplomirali na venecijanskom Konzervatoriju Benedetto Marcello, ispunit će dvama virtuoznim koncertima za flautu i orgulje iz pera L. Vincija i A. Vivaldija te orguljskim djelima G. Sammartinija i N. Morettija.
Dan kasnije, u nedjelju 21. lipnja Festival seli u Sv. Lovreč gdje će orguljaš Nicolò Sari održati recital na izuzetno vrijednim orguljama koje je izradio majstor Petar Nakić 1735. godine. Na koncertu pod nazivom Organ Spirit Sari će izvesti djela H. Scheidemanna, J. P. Sweelincka, B. Pasquinija, J. S. Bacha, G. Gabrielija i drugih. Koncert će se održati u Župnoj crkvi s početkom u 21 sat.
Župna crkva u Bujama zbog izuzetno zanimljivog primjerka orgulja ali i ljepote prostora i akustike, već je godinama mjesto na koje se Organum Histriae rado vraća. U ponedjeljak 22. lipnja s početkom u 21 sat koncert će održati hrvatska gitaristica Melita Ivković i talijanski orguljaš Daniele Ferretti.
Suradnja ovih umjetnika također je nastala kroz koprodukciju festivala Organum Histriae s talijanskim festivalom Sonata e Organi koji se odvija u više gradova talijanske regije Piemonte. Tako će se i ovaj koncert ponoviti na tom festivalu 14. kolovoza ove godine u gradu Nebbiuno.
Na programu koncerta pod nazivom Strings and Pipes naći će se djela A. Mudarrare, J. S. Bacha i A. Vivaldija.
Festival će se nastaviti u srijedu, 24. lipnja u Grožnjanu, kada će u Župnoj crkvu u 21 sat orguljski recital održati Daniele Ferretti. Radi se o višestruko nagrađivanom orguljašu, skladatelju, dirigentu i pijanistu. Na njegovom koncertu moći će se poslušati djela G. Frescobaldija, G.B. Martinija, G. Morandija, A. Scarlattija, D. Zipolija i drugih.
Završnica 18. Organum Histriae održat će se u četvrtak 25. lipnja u pulskoj Katedrali s početkom u 21 sat.
Kao i prošle godine, posljednji koncert Festivala nosi naziv Organ for All. Bit će humanitarnog karaktera, a prihod od prodaje karata bit će namijenjen Udruzi gluhih i nagluhih Istarske županije te Udruzi djece i mladih oštećena sluha Istre. Uz pomoć Volonterskog centra Istre te će udruge sudjelovati u izvedbi koncertnog programa kao zbor znakovnog jezika. Uz njih će nastupiti Komorni zbor Rubino iz Rovinja pod vodstvom dirigentice Tatjane Merkl, a orgulje će svirati orguljaš požeške Katedrale, Alen Kopunović Legetin.
Više informacija o festivalu: ovdje . (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti