Maurizio Vivoda istupio iz IDS-a: uskoro očekujem drastične promjene na političkoj karti Istre

Lokalno
11.03.2013 13:52
D. Požarić
Maurizio Vivoda organizirao je konferenciju za medije na Trgu slobode u Poreču
Maurizio Vivoda organizirao je konferenciju za medije na Trgu slobode u Poreču
Razočaran političkim vođenjem grada, porečki poduzetnik, bivši tajnik i dugogodišnji član IDS-a Maurizio Vivoda danas je sazvao konferenciju za medije na kojoj je objavio svoj izlazak iz te stranke i naveo razloge zbog kojih se na taj potez odlučio.
U trinaest je točaka iznio zamjerke na račun načina na koji lokalni IDS vodi grad.
-Napuštam IDS nakon punih 19 godina članstva zbog razočarenja događajima koji su stranku zadesili u protekle 3-4 godine, a što je kulminiralo medijskim izvještajima u kojima se IDS optužuje za organizirani kriminal, rekao je Vivoda, dodajući kako IDS eliminira svih koji se usude razmišljati drugačije, ukinuo je mogućnost parlamentarizma i stranku pretvorio u privatnu organizaciju.
Poreč je, smatra Vivoda, talac nekolicine pojedinaca na čelu sa Edom Kosom, uz veliki blagoslov Nina Jakovčića. -Način kako IDS funkcionira može se vidjeti u Centralnoj Americi: "Nino o muerte, sa mnom si ili protiv mene", naglasio je uskoro bivši član IDS-a optužujući za privatizaciju stranke one koji su, kako kaže, u stranku došli samo da bi riješili svoju egzistenciju.
[sivacdesno]
Suosnivač udruge građana Parenzana
Uz Stevu Žufića, Milana Uljančića, Miru Trippara, Borisa Štifanića i Graziana Musizzu, Maurizio Vivoda je suosnivač udruge građana Parenzana koja će uskoro, kako smo neslužbeno doznali, izaći sa svojim političkim programom, imenima kandidata za gradsko vijeće i gradonačelnika na predstojećim lokalnim izborima.
Na to ih je, kako kažu, između ostalog navela i činjenica kako IDS gradom vlada na osnovu glasova vrlo malog broja birača. -Na protekle je izbore od 17.000 birača izašlo tek 7.000 njih, zbog čega smo svi zajedno taoci situacije koja nas je dovela u letargiju, kaže Vivoda dodajući kako uskoro očekuje drastične promjene na političkoj karti Istre.
-Jedna od većih katastrofa je činjenica da je takva politika iz grada i budućnosti ove sredine udaljila mlade, kaže Vivoda, a Ivana Jakovčića optužuje da se nakon 22 godine vlasti ponaša kao neodgovorno dijete u trgovini igračkama:"Danas bi želio biti europarlamentarac, sutra bi izašao iz politike a dan nakon toga bi želio biti zemljoradnik. Lako se tako igrati bez odgovornosti nakon što je IDS izgubio ono oko čega su se oko njega prije svega okupili, a to su regionalizam, briga za malog čovjeka, teritorij, zapošljavanje itd. bio je oštar Vivoda.
Osim spomenutih, krivcima za sadašnje stanje smatra gradonačelnika Edija Štifanića, predsjednika gradskog vijeća Egidia Kodana i članove tog istog vijeća koje je nazvao pijunima. I dogradonačelnicu iz redova talijanske manjine čiji je član, Vivoda smatra nametnutom od strane IDS-a.
Veliku odgovornost za aktualno stanje u gradu, smatra Vivoda, snose i članovi predsjedništva IDS-a čiji se članovi zbog vlastite koristi dodvoravaju sustavu, a njihovo nesposobnost i nestručnost smatra jednim od najvažnijih razloga zbog koji su Poreč doveli do bankrota.
Velikim problemom Vivoda smatra i izgradnju dvorane na Žatiki koja će, prema njegovim informacijama, umjesto početnih 75 koštati između 450 i 500 milijuna kuna. Dodao je tome i gubitak jednog od najvažnijih servisa kakva je hitna medicinska pomoć.
Građani Poreča, prema Vivodi, moraju znati u kolikom je grad deficitu, kamo ide novac od spomeničke rente. -Grad se u proteklih osam godina pretvorio u balkansko odredište i više ne liči na sebe.
Kao rješenje problema Vivoda nudi hitnu demokratizaciju političkog prostora i otvaranje prema građanima dobre volje. -Poreč iz te krize mora izaći i svojim građanima vratiti dostojanstvo i samopoštovanje.
-Vrlo mi je žao zbog toga što moram istupiti iz stranke, ali radi se o principijelnom potezu. Bilo je i vrlo lijepih, nezaboravnih trenutaka, ali i ta je priča, nažalost, došla do svog kraja zaključio je Vivoda pred novinarima rekavši kako je ovo što se događa velika žalost za svih nas i budućnost Istre.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti