Maturantica Klara Pauletić šesta na državnom natjecanju iz biologije

01.06.2021 12:27
Mihaela Peruško
1
1
Maturantica Srednje škole Mate Balote Poreč  Klara Pauletić  osvojila je 6. mjesto na državnom natjecanju iz biologije.
Pauletić se natjecala kao jedina maturantica u državi i to u kategoriji istraživačkih radova za srednje škole. U svom je radu Zastupljenost tigrastog komarca (Aedes albopictus (Skuse, 1894)) na Poreštini , provedenom od lipnja do listopada, ispitivala prisutnost i brojnost jajašaca tigrastog komarca na četiri različita staništa Poreštine: Zelena laguna, vrtni centar, gradsko groblje i šumica kraj škole, u ovisnosti o temperaturi i vlažnosti zraka.
Zaključak istraživanja je da na Poreštini ima tigrastih komaraca i da se broj njihovih jajašaca povećava s povišenjem temperature zraka odnosno u ljetnim mjesecima. Vlažnost zraka nema značajniji utjecaj na njihovu brojnost, dok je visoka vlažnost staništa glavni uvjet za njihov životni ciklus.
S obzirom da su tigrasti komarci potencijalni prenosioci različitih opasnih bolesti npr. Denga virusne bolesti, žute groznice i groznice Zapadnog Nila savjetuje se redovito čišćenje okoliša, košnja trave, uklanjanje posuda s vodom, dezinsekcija i provođenje monitoringa ove invazivne vrste.
Klara je izvrsna učenica koja je u četiri godine srednjoškolskog obrazovanja sudjelovala na svim školskim i županijskim natjecanjima iz biologije, dvije je godine bila na državnom natjecanju, a kao mlada znanstvenica napisala je već već istraživačka rada. Ponosna sam i zahvalna što sam mogla raditi i surađivati s Klarom i što sam bila dio njezine izuzetno uspješne srednjoškolske priče, kaže Marija Žužić, Klarina profesorica biologije. (ls)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti