Marko Ljubešić IDS-ov kandidat za načelnika Općine Sveti Lovreč

Lokalno
25.02.2013 14:28
D. Požarić
1
1
Denis Dodić i Marko Ljubešić na konferenciji za medije u "Žutoj kući"
Na današnjoj konferenciji za novinare javnosti je kao IDS-ov kandidat za načelnika Općine Sveti Lovreč predstavljen Marko Ljubešić, aktualni predsjednik podružnice IDS-a u tom mjestu.
Kako je prisutnim predstavnicima medija pojasnio njen potpredsjednik Denis Dodić, Ljubešić je na sjednici predsjedništva podružnice IDS-a Sveti Lovreč jednoglasno izabran za kandidata koji će se na predstojećim izborima natjecati za mjesto načelnika Općine Sveti Lovreč. Protukandidata nije imao.
Kao najvažniju aktivnost kojom će se baviti ako bude izabran, Ljubešić je naveo problem velikog financijskog opterećenja dugovanjima koja svakim danom sve više rastu. - Moramo biti svjesni činjenice da taj dug neće biti lako riješiti, prvenstveno zbog malenog manevarskog prostora: krajem prošle godine dug općine je prešao iznos od dva milijuna kuna, a u financijske obaveze valja uračunati i sve ostale poput izgradnje javne rasvjete pred novoizgrađenim kućama te uređenja pristupnih puteva, sudske sporove, novčana sredstva za eksploataciju kamena koja su pogreškom dobivena te koja će trebati vratiti općini kojoj službeno i pripadaju, rekao je Ljubešić, zbrojivši vrijednost spomenutoga na oko 3 milijuna kuna, što predstavlja jednogodišnji općinski proračun.
-Doista po tom pitanju ne namjeravam voditi rat sa sadašnjom vlašću i u potpunosti sam svjestan toga da je dio duga nastao i u vremenu dok je vlast obnašao IDS. Ne bježim od te činjenice, ali moram naglasiti kako se rast duga nije zaustavio, nego je u kontinuiranom rastu. Nešto je potrebno mijenjati, tvrdi IDS-ov kandidat za načelnika Sv. Lovreča, zaključivši kako bi općina odavno propala kad bi bila poduzeće.
1
Porazan je i podatak da osamdesetak subjekata od Općine potražuje sredstva za već obavljene radove, a bez vlastitih se sredstava ne može računati na nove investicije, koje je moguće izvesti prvenstveno velikim velikim i aktivnim angažmanom načelnika, njegovog zamjenika, cjelokupnog vijeća i u konačnici cjelokupne lokalne samouprave. Prema Ljubešiću, to mogu izvesti samo mladi, ambiciozni ljudi usmjereni projektima za koje je dokumentacija spremna i moglo je se do sada iskoristiti pri kandidiranju za novac iz domaćih i EU fondova.

Razvoj općine kao kulturnog i turističkog središta

Teškoj financijskoj situaciji usprkos, nikako se ne smije zaboraviti razvoj društvenih i kulturnih zbivanja. Prema IDS-ovu kandidatu za načelnika, Sv. Lovreč u kulturnom turizmu mora pronaći svoju šansu i razviti se u kulturno središte prepoznatljivo po likovnim kolonijama i koncertima klasične glazbe poput Grožnjana ili Svetvinčenta, naročito zbog toga što se izgradnjom i obnovom luksuznih turističkih vila Sv. Lovreč okrenuo ka elitnom turizmu za goste visoke platežne moći.
- Upravo ćemo na tom planu napraviti ono što mjesto kakvo je Sveti Lovreč zaslužuje, a to je specifična prepoznatljivost jedinstvene naravi i izvedivosti samo u Lovreču. Odgovor na pitanje kako to izvesti leži na mladim ljudima spremnim na nove izazove i požrtvovnost kako bi unaprijedili mjesto u kojem svi zajedno živimo. Umjesto da naša djeca bježe iz mjesta, trebali bismo biti poželjni onima koji takva mjesta traže kako za svoj godišnji odmor tako i za mjesto prebivališta. Pravi primjer za to su i prije par godina pokrenute žive jaslice koje sve više obilježavaju Sveti Lovreč, posebice oko Božića i Nove godine.

Usmjerenje na financiranje iz fondova

Što se kapitalnih investicija tiče, Ljubešić je najavio usmjeravanje na njhovu realizaciju kroz fondove. - Ovdje je važno istaknuti kako određene investicije već imaju potrebnu dokumentaciju, kao npr. nastavak izgradnje kanalizacije te raskrsnice na ulazu u Sveti Lovreč. Na fondove se također valja usmjeriti i kod rješavanja problema Trga Placa pred crkvom Svetog Martina u Lovreču, za što prvenstveno valja pripremiti potrebnu projektnu dokumentaciju.
I seoski su putevi u lošem stanju jer nekoliko godina nisu nasipavani, a po nekima je nemoguće prometovati. Zato u IDS-u misle da bi se sredstvima iz IPARD fondova moglo asfaltirati ne samo dio od Pajari do Heraki, već i neke prometnije puteve.

Privući poduzetnike

Ljubešić želi razviti i poduzetništvo, jer se brojem tvrtki i obrta Sv. Lovreč u usporedbi sa okolnim općinama ne može pohvaliti. -Veliki je angažman potrebno usmjeriti i na one koji su zainteresirani za pokretanje samostalnih djelatnosti i biti im na raspolaganju kako kroz savjetodavnu ulogu tako i kroz financijske olakšice kod otvaranja obrta ili trgovačkih društava. Potrebno je ustrajati na edukaciji mještana, pokretanju poduzetničkih inkubatora i suradnji s bankama. - Smatram da su naši mještani itekako sposobni upustiti se u poduzetničke vode i u svakom ću trenutku kao načelnik stati uz svakoga od njih, kaže Ljubešić.
Kao jedan od problema koje također treba čim hitnije riješiti jest razgraničenje sa Općinom Vrsar, do čega je i drugoj strani itekako stalo. Prije dvije godine osnovana je Turistička zajednica koja se ne može formalno registrirati dok se ne podmiri dug prema Turističkoj zajednici središnje Istre.
Kao jedan od svojih zadataka IDS-ov je kandidat naveo i reorganizaciju Jedinstvenog upravnog odjela, jer je bez tog koraka sav trud oko sređivanja stanja u Općini uzaludan.

Načelnikov rad mora biti transparentan

Njegov će rad, ako ga mještani izaberu, biti potpuno transparentan, kaže Ljubešić, jer misli da svi mještani imaju pravo znati što načelnik radi. Moraju im biti dostupni administrativni materijali, odluke, pravilnici, planovi i sve to treba biti na internetu, a ne da se službena stranica općine ažurira jedino kada je kakva izložba ili proslava u našem mjestu.
- Živimo u vremenu koje pred čovjeka postavlja nove prohtjeve, a jedan od tih je i informatizacija u punome smislu te riječi, ne samo na papiru, rekao je Ljubešić naglasivši kako je nedopustivo da se u Sv. Lovreču sve sportske aktivnosti svode na stolnoteniski klub, jer mještani nemaju gdje trenirati nogomet, a nema ni tečajeva ni predavanja za odrasle.
- Nedopustivo je da u osnovnoj školi nemamo talijanski jezik i to u sredini koja je stotinjak godina bila središte mletačke uprave ovoga dijela Republike. Isto tako, valja potaknuti i naše mještane - pripadnike talijanske manjine da se udruže i osnuju zajednicu Talijana, što kasnije nudi niz mogućnosti za aktivnijim društvenim i kulturnim životom naše zajednice, zaključio je Ljubešić.
Marko Ljubešić rođen je 1980. godine u Puli. Osnovnu školu završio je u Svetom Lovreču, srednju u Tehničkoj školi u Puli te je nakon toga diplomirao kroatistiku i talijanistiku na Filozofskom fakultetu u Puli.
Po završetku studija radio je kao profesor u Srednjoj školi Buzet, a od 2007. godine zaposlen je na Odsjeku za kroatistiku Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Doktorirao je 2011. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu s temom "Istarska zavičajna književnost u srednjoškolskoj nastavi".
Aktivan je i u političkom životu lokalne zajednice u kojoj oduvijek živi. Bio je zamjenik načelnika u periodu od 2007. do 2009. godine, te vijećnik i predsjednik kluba IDS-a u Općinskom vijeću Općine Sveti Lovreč u mandatu od 2009. do 2013. godine.
Aktualni je predsjednik podružnice IDS-a Sveti Lovreč te član Savjeta IDS-a od 2009. godine do danas.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti