Marijana Liović: odličan povratak reprezentaciji

Sport
27.05.2009 00:00
D. Požarić
ZASLUŽENO SREBRO OKO VRATA - Marijana Liović
ZASLUŽENO SREBRO OKO VRATA - Marijana Liović
ZASLUŽENO SREBRO OKO VRATA - Marijana Liović
- Naša očekivanja pred put u Njemačku nisu sezala tako visoko, premda smo se potajno nadale da bismo mogle stići do medalje, prenosi dojmove sa SP-a Liović, inače apsolventica Ekonomskog fakulteta u Rijeci. »Prvi zadatak bio je plasirati se u drugi krug, u jednu od dvije četvrtfinalne skupine, što i nije bilo tako lagano. Naime, u prvoj fazi natjecanja u skupini smo imale Njemačku, koja je bila i glavni favorit za zlato, što je na koncu i opravdala, te autsajdera Estoniju. Presudni susret za plasman u drugi krug igrale smo odmah na otvaranju prvenstva s Mađarskom i pobijedile 6:2, lakše nego što smo i same očekivale, te tako ne samo izborile daljnju fazu natjecanja, već i znatno osnažile samopouzdanje«, veli Liović.
U drugoj fazi prvenstva Hrvatskoj su za plasman u polufinale bile potrebne dvije pobjede, nad Rumunjskom i Poljskom, i oba je susreta naša reprezentacija uspješno apsolvirala.

Šokantno s Rumunjkama

VAŽNA KARIKA HRVATSKOG REPREZENTATIVNOG USPJEHA - Marijana Liović na SP-u u Njemačkoj
U polufinalu je Hrvatsku čekala Austrija, koju je također dobila 5:3.
- Premda smo po rejtingu mi bile na neki način favoritkinje, Austrijanke su predstavljale najugodnije iznenađenje ovog prvenstva. Pobijedile su dotad aktualne svjetske prvakinje Slovenke u skupini i morale smo i s njima pružiti maksimum da bismo ih dobile. Taj nam je susret i mentalno bio najteži jer smo znale da pobjedom osiguravamo medalju, najmanje srebro, a igrati kasnije finale puno je lakše nego boriti se za broncu.

Visoka razina s Njemicama

S Njemačkom su hrvatske kuglačice u oba susreta odigrale na visokoj razini. Jedino su naše igračice za novim svjetskim prvakinjama u skupini zaostale minimalnih 3:5, a i u finalu u kojem su poražene s 2:6 pružile su im još bolji otpor.
- Čak smo ih uoči ovog prvenstva u prijateljskom susretu na njihovom terenu i pobijedile 5:3, no radilo se tek o pripremnom susretu, a SP je ipak nešto drugo. U skupini smo nakon prvog para vodile 2:0, a u finalu su bile još zrelije da ih savladamo. Uoči zadnjeg »bloka« igračica imale smo 2:2 u pojedinačnim pobjedama i »plus« 30 čunjeva na našoj strani. No, Natalija Graber i Ana Rukavina nisu izdržale pritisak. Naš izbornik Željko Petrović čak ih je zamijenio Marijom Zver i Ljiljanom Peroš, ali situaciju u našu korist nije uspio okrenuti. U svakom slučaju, protiv nas Njemice nisu baš na staze izlazile bezbrižne, no ne samo u finalu, već i na cijelom prvenstvu, u svakom nam je susretu nedostajala raspoloženija šesta igračica, veli Liović.

Najbolja u najvažnijim susretima

Marijana je prvenstvo nakon sedam susreta završila s prosjekom od 610 čunjeva (Orehovec 634), ali što je još najvažnije svoje je najbolje rezultate ostvarivala u polufinalu protiv Austrije i finalu s Njemačkom.
- Prva dva susreta, u kojima mi je do granice od 600 nedostajalo tek nekoliko čunjeva, poslužila su mi na neki način kao zagrijavanje i za prilagodba. Nakon toga, u pet sljedećih susreta uvijek sam obarala 600 ili više »drva«, svoje najbolje rezultate postizala sam u polufinalu (625) i finalu (640), i mogu reći da sam osobno zadovoljna prvenstveno konstantnošću forme.
Mladoj Funtanjanki ova srebrna medalja nije i prva sa seniorskih svjetskih prvenstava. Prije četiri godine u Novom Sadu okitila se ekipnim brončanim odličjem, no tada u našoj reprezentaciji nije igrala tako značajnu ulogu, već je njeno uvršćivanje u sastav bila nagrada za dobar nastup na juniorskom SP-u Češkoj gdje je osvojila srebrnu medalju u sprintu. Iz juniorskih dana ima i brončanu medalju u sprintu iz talijanskog Bolzana 2006. godine. Liović je bila u sastavu seniorske reprezentacije i prije dvije godine u slovačkim Košicama, kad je Hrvatska već u prvom kolu ispala od Srbije (1:7), a prošlogodišnje je pojedinačno SP u Banjoj Luci propustila zbog bolesti, tako da se ove godine u Njemačkoj na trijumfalni način vratila reprezentativnom dresu.
Kristijan KLARIĆ

Iskusnije Porečanke

Nastupom na SP Liović je okončala prvi dio sezone, u kojem je što se domaće ligaške scene tiče sa svojom »Istrom« jedva spasila prvoligaški status.
- S obzirom koliko smo problema imale ove sezone u prvenstvu, još smo se na kraju dobro i izvukle. Uoči sezone napustile su nas dvije igračice reprezentativnog kalibra - Marija Zver i Mirjana Pavić, Vjera Mušković je uzela igračku pauzu, Nataša Ravnić Gašparini je bila zauzeta obvezama mlade mame, Ema Maletić je bila ozljeđena, a ja bolesna. Stoga je ekipa prvih nekoliko kola odigrala u jednom dotad neprepoznatljivom, sasvim novom, znatno pomlađenom i neiskusnom sastavu, i logično je da se to moralo osjetiti na rezultatima. Kasnije smo se polako kroz sezonu Ravnić Gašparini, Maletić i ja uključile u sastav, no nije bilo baš lako stizati bodovni zaostatak nad konkurencijom na prvenstvenoj ljestvici i u svaki susret na neki način ulaziti s imperativom pobjede. Na sreću, uspjele smo sačuvati prvoligaški status, a ako smo nešto dobile ove sezone to su mlađe igračice Jelena Pašalić i Marijana Stanić, koje su stekle neizmjerno iskustvo i u nekoj budućnosti biti će važni oslonci naše igre. Nema straha za porečko žensko kuglanje, jer nam je u punom sastavu mjesto najmanje u sredini prvoligaškog natjecanja. Zanimanja mladih ima, a tu je i nova kuglana, koja bi trebala donijeti još veći prosperitet kuglanju u gradu, rekla je Marijana Liović.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti